Αρχική / Teens / Πανικοβάλλομαι στην ιδέα ότι θα με πιάσει πάλι κρίση άγχους. Πώς να το αντιμετωπίσω;
Πανικοβάλλομαι στην ιδέα ότι θα με πιάσει πάλι κρίση άγχους. Πώς να το αντιμετωπίσω; thumbnail

Η 15χρονη Παυλίνα, αναγνώστρια του boro.gr,

Πανικοβάλλομαι στην ιδέα ότι θα με πιάσει πάλι κρίση άγχους. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Όταν πάω να δω μια ταινία στο σινεμά σκέφτομαι συνέχεια ότι θα δείξει μια σκηνή σκληρή και θα λιποθυμήσω γιατί το έχω ξαναπάθει και έτσι παθαίνω κρίση. Όταν πάω σχολείο με πιάνει ζαλάδα μέσα στην τάξη επειδή φοβάμαι ότι θα λιποθυμήσω και πάλι παθαίνω κρίση. Δεν αντέχω να σκέφτομαι συνέχεια μήπως το πάθω. Φοβάμαι με την σκέψη ότι θα πάω σχολείο και θα το πάθω. Σας παρακαλώ πείτε μου πώς να μην σκέφτομαι όλα αυτά και να είμαι καλά.


Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη


Θα ξεκινήσω λέγοντας πως ο φόβος να μην πάθουμε αυτό που μπορεί να πάθουμε μας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο φόβο, ο οποίος μπορεί να καταλήξει και σε κρίση. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ συναισθήματος, γνώσης, εμπειρίας και συμπεριφοράς ο οποίος επειδή δεν αλλάζει η σκέψη ή η αντιμετωπίση, συνεχίζει να επαναλαμβάνεται. Θέλω να σου προτείνω να το μοιραστείς με τους γονείς σου ή τα αδέρφια σου ή κάποιον από την οικογένεια που νιώθεις καλά να μοιραστείς την δυσκολία σου, ώστε να καταφέρεις κάπως να αποφορτισθείς. Συνήθως την ώρα που μπορεί να πιάνει κάποιον μια κρίση άγχους, αν κατάλαβα καλά, βοηθάει το να επικεντρώνεται σε ένα σημείο στον χώρο και να εστιάζει παρατηρητικά, ή να μετράει αριθμούς, να εστιάζει στην αναπνοή και σε μια θετική και όμορφη εικόνα που τον κάνει να χαλαρώνει.


Πέρα από τα παραπάνω που μπορεί να είναι μια αρχή έκφρασης και συμπεριφορικής διαχείρισης της κατάστασης που βιώνεις, θεωρώ πολύ σημαντικό να αποφορτισθείς σιγά σιγά. Να βρεις πράγματα στην καθημερινότητά σου που σε χαλαρώουν, σε ηρεμούν και σου δίνουν δύναμη. Θα σου πρότεινα να βρεις μια ομάδα θεατρικής έκφρασης ή συμβουλευτικής εφήβων ώστε να βοηθήσεις τον εαυτό σου να βρει την ισορροπία του. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X