Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μακρόν και Τσίπρας μίλησαν για το μέλλον της Ευρώπης στην Πνύκα
Μακρόν και Τσίπρας μίλησαν για το μέλλον της Ευρώπης στην Πνύκα thumbnail

Μακρόν και Τσίπρας μίλησαν για το μέλλον της Ευρώπης στην Πνύκα

Προωθημένες θεσμικά προτάσεις για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης αλλά και για την απαγκίστρωση από τις πολιτικές της λιτότητας και τη στροφή σε αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές με έμφαση στη νέα γενιά, κατέθεσαν στην Πνύκα ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός, που συνέκλιναν για άλλη μια φορά μετά τις κοινές δηλώσεις σε πολλά.


Με φόντο την Ακρόπολη ο Αλέξης Τσιπρας και ο Εμμανουέλ Μακρόν μίλησαν για το μέλλον της Ευρώπης και συμφώνησαν στην πρόταση για ένα ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών που θα λογοδοτεί σε μία ισχυρή Βουλή της Ευρωζώνης. Ο Μακρον ανακοινώσε ότι θα προτείνει έναν οδικό χάρτη στα κράτη μέλη, που δε θέλει όμως να το συζητήσουν οι ηγέτες σε κάποια αίθουσα, αλλά να πραγματοποιηθούν λαϊκές συνελεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε όλη την Ευρώπη.


«Πρέπει να αναχαιτίσουμε το φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να επιτρέψουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στις κυβερνήσεις, για να τηρούν στόχους αλλά και να εφαρμόζουν πρόγραμμα για το οποίο έχουν εκλεγεί. Γιατί η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να έχει λόγο ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα υπόκειται σε λογοδοσία δημοκρατική όπως κάθε υπουργός Οικονομικών», είπε ο κ.Τσίπρας.


«Θα πρέπει να έχουμε κοινά εργαλεία πολιτικής. Κοινό προϋπολογισμό. Κοινό τρόπο διαχείρισης του χρέους των κρατών-μελών», τόνισε ενώ πρότεινε και υπουργό Κοινωνικής Συνοχής στην Ευρωζώνη.


Υπογράμμισε όμως ότι: «Δε μπορεί μόνοι ο υπουργός Οικονομικών ή ο υπουργός Κοινωνικής Συνοχής της Ευρωζώνης να αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά να υπάρχει λογοδοσία. Να υπάρξει κοινοβούλιο Ευρωζώνης με ουσιαστικό ρόλο και αναλογική εκπροσώπηση από κράτη μέλη της Ευρωζώνης».


Άφησε μάλιστα αιχμές κατά της Γερμανίας: «Σήμερα έχουμε κανόνες αυστηρούς που όμως δεν ισχύουν για όλους. Ελέγχουμε τις χώρες που παραβαίνουν τα ελλείμματα, αλλά αφήνουμε τις χώρες που συστηματικά καταγράφουν πλεονάσματα υψηλότερα από τους όρους».


Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε μάλιστα το Μαρξ: «Ο Μαρξ χαρακτήρισε την εξέγερση της Κομμούνας του Παρισιού ως έφοδο στον ουρανό. Εμείς χρειαζόμαστε σήμερα μία δημοκρατική και ειρηνική έφοδο αλλά όχι στον ουρανό, στη Γη. Εκεί όπου οι Ευρωπαίοι εργάζονται παράγουν και καινοτομούν, αλλά και δυσπιστούν».


Ο Μακρόν ξεκίνησε μιλώντας στα ελληνικά με εμφανή συγκίνηση καθώς όπως τόνισε: «Εδώ πριν από χιλιάδες χρόνια στο λόφο της Πνύκα επινόησαν τη Δημοκρατία.»


Ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι: «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με έναν εκτελεστικό υπεύθυνο, ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης».


Πάντως σχολίασε: «Δεν είπαμε πάντα την αλήθεια στο λαό. Τους είπαμε ότι μπορεί να ζει κάποιος στην Αθήνα χωρίς μεταρρυθμίσεις, όπως ζει στο Βερολίνο».


Ζήτησε «Να συνεχίσουμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις» και ανακοινώσε: «Θα προτείνω έναν οδικό χάρτη στο σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων μας».


Τόνισε όμως ότι: «Επιθυμώ αυτός ο χάρτης που θα προτείνω στο σύνολο μελών της ΕΕ για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας να είναι μία συνθήκη που θα διαπραγματευθούν κάποιοι ηγέτες σε αίθουσες. Αλλά να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις για ένα εξάμηνο», καθώς πρέπει «οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν.»


Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης: «Πιστεύουμε σε μία κυριαρχία που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Γιατί οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πια από κράτη μέλη. κοιτάξτε την Κλιματική αλλαγή, κοιτάξτε την προσφυγική κρίση».


Συμφώνησε δε με κάτι που είπε ο κ.Τσίπρας νωρίτερα στις κοινές τους δηλώσεις: «Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ήταν μία κρίση της Ευρώπης, μια αποτυχία της Ευρώπης».


Πηγή: news247.gr


Διαβάστε περισσότερα εδώ:


Μακρόν: Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας


Έφτασε στην Αθήνα ο Μακρόν – Κλειστό το κέντρο


Η Μπαζιάνα θα ξεναγήσει την Μπριζίτ Τρονιέ «στις δύο όψεις της Ελλάδας»


«Φρούριο» η Αθήνα για την επίσκεψη Μακρόν – Ο Γάλλος πρόεδρος έρχεται με μήνυμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X