Κατάργηση του Καλλικράτη προανήγγειλλε ο Τσίπρας

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση και την ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατάργηση του Καλλικράτη και τη δημιουργία νέων δήμων, που θα έχουν διακριτή ταυτότητα, πολιτιστική συνοχή και θα είναι συνδιαμορφωτές του κοινωνικού κράτους.

Υπογράμμισε ότι για συμβολικούς λόγους παρουσιάζει στην αίθουσα του Βουλευτικού και στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, τις κεντρικές προγραμματικές κατευθύνσεις του κόμματός του για τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά σήμερα ανοίγει τη συζήτηση για τη λειτουργία του κράτους, οι πολίτες του οποίου θα έχουν την προστασία του κράτους.

Έχουμε, ανέφερε, ένα κράτος με απαρχαιωμένη δομή, που εξυπηρετούσε τα κόμματα εξουσίας και όχι τους πολίτες και σημείωσε πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις, με τα παχιά λόγια, έγιναν τα τελευταία χρόνια, ήταν κενές περιεχομένου. Η κρίση, είπε, επιδείνωσε την κατάσταση και από το 2010, επιχειρείται εντατικότερη παρέμβαση αποδυνάμωσης του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών, με ταυτόχρονη καταπάτηση των δικαιωμάτων.

Είχαμε, συνέχισε, μία πρωτοφανή προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του ρόλου, της αποτελεσματικότητας και της ίδιας της χρησιμότητας του δημόσιου τομέα, με προφανή στόχο τις οριζόντιες περικοπές και τις απολύσεις προσωπικού.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η λογική πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι, δεν είναι αθώα, γιατί προσβλέπει στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Δεν έχουν στόχο, είπε, να πατάξουν το πελατειακό κράτος, αλλά τώρα, έχουμε το σύστημα 4-2-1, σύμφωνα με το οποίο, στην τρικομματική κυβέρνηση μοιράζονται τις θέσεις και τα ρουσφέτια, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων τους.

Χρειαζόμαστε άμεσα, ανέφερε, μια μεγάλη ριζική τομή που θα διαμορφώσει ένα διοικητικό σύστημα που κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η κάλυψη των αναγκών των πολιτών και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, είπε, απέναντι στη συγκεντροποίηση της πολιτικής εξουσίας, μια διοίκηση αποκεντρωμένη στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, ώστε να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των πολιτών, με ουσιαστική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και των ανάλογων πόρων.

“Θέλουμε ένα άλλο κράτος, δημοκρατικό, διαφανές, ανοιχτό, στην υπηρεσία των εργαζομένων, του λαού και της χώρας, μακριά από την κομματοκρατία, την κλεπτοκρατία, το ρουσφέτι και τη διαφθορά. Κι αυτό το κράτος θέλουμε να κάνουμε πράξη με μεθόδους δημοκρατικές, με σεβασμό και σε συνεννόηση με τους κρατικούς λειτουργούς που μοχθούν

Σχετικά άρθρα