Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τσίπρας: Η Υγεία στην Ελλάδα χτυπήθηκε σκληρά από τη λιτότητα
Τσίπρας: Η Υγεία στην Ελλάδα χτυπήθηκε σκληρά από τη λιτότητα thumbnail

Τσίπρας: Η Υγεία στην Ελλάδα χτυπήθηκε σκληρά από τη λιτότητα

Η Ελλάδα χτυπήθηκε σκληρά και «στον τομέα της Υγείας από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που μας επιβλήθηκαν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ουγγαρία, αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα εν μέσω δύο κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής.


Από το βήμα της Συνόδου του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο πρωθυπουργός, που ήταν κεντρικός ομιλητής, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να γιατρέψει τις πληγές των πολιτών της από τα σκληρά μέτρα λιτότητα αυτών των τελευταίων οκτώ χρόνων».


Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα επέλεξε «το μονοπάτι, το οποίο είναι και το μόνο μονοπάτι που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει ένα μέλλον» και ότι «ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε την πατρίδα μας ήταν να κάνουμε το μέγιστο δυνατό ώστε όλες οι ευάλωτες ομάδες και οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην υγεία».


Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «φυσικά υπάρχουν πολύ σημαντικά βήματα να γίνουν προκειμένου να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να χτίσουμε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε πολλές ακόμα μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα».


Πρόσθεσε ότι παράλληλα χρειάζεται να γίνει κατανοητό διεθνώς πως η προστασία της υγειονομικής περίθαλψης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας -η επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης- δεν είναι προνόμιο ούτε πολυτέλεια και αυτό, υπογράμμισε, είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.


Ακόμη ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνηση με στόχο να αντιμετωπιστεί «η στην κρίση στο Σύστημα Υγείας, στις ανισότητες στην πρόσβαση, και στην αρνητική τάση στην υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο υψηλότερου κίνδυνο και πολλαπλών προκλήσεων στην υγεία».


Σημείωσε ότι παρά την ασυμμετρία μεταξύ των πιεστικών αναγκών και των διαθέσιμων πόρων και παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, «έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση».


Ειδικότερα, επισήμανε πως με την ανακατανομή δημόσιων δαπανών και συνδυάζοντας πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κοινωνική ασφάλιση, η κυβέρνηση έχει επιτύχει στα εξής:  • Έχουμε διασφαλίζει την καθολική, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, κλείσαμε επιτέλους την περίοδο της «φτώχειας στην υγεία» στη χώρα μας, εκπληρώνοντας τον στόχο του ΠΟΥ και της ΕΕ κατά τον οποίο «κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

  • Στηρίξαμε και σταθεροποιήσαμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αυξήσαμε το ποσοστό των δημοσιών δαπανώ στο ΑΕΠ, από 4,7% το 2015, σε 5,1% το 2016-2017. Καλύψαμε πολλές κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Βελτιώσαμε τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων θεσμών.

  • Βελτιώσαμε τη διαφάνεια όπως και την δημόσια λογοδοσία στη διοίκηση. Επενδύσαμε στην ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων. Προστατεύσαμε την επιστημονική και επαγγελματική ακεραιότητα των νέων γιατρών και προσπαθούμε να αντιστρέψουμε το brain drain.

  • Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα της διαφθοράς και της σπατάλης στο σύστημα υγείας. Διασφαλίσαμε αξιόπιστη υγειονομική περίθαλψη σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανόμενου και του εμβολιασμού των παιδιών, μέσω της διασφάλισης ότι η προσφυγική κρίση δεν θα οδηγούσε σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και μέσω της ενδυνάμωσης της κουλτούρας της αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία.

  • Προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Διευκολύναμε την πρόσβαση των ασθενών στην απαραίτητη καινοτόμο ιατρική, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα που υπήρχε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα στην αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών για ακριβά φάρμακα, όπου είναι απαραίτητο.


Πηγή: efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X