Αρχική / Παιδί / Τι είναι η απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου;
Τι είναι η απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου; thumbnail

Τι είναι η απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου;

Το συχνότερο αίτιο που δακρύζουν και κοκκινίζουν τα μάτια στα παιδιά, ειδικά κάτω του ενός έτους, είναι η καθυστερημένη ανάπτυξη του ρινοδακρυικού συστήματος που μεταφέρει τα δάκρυα από τα μάτια στη μύτη. Η συχνότητα αυτού φτάνει το 20% (1 στα 5). Στα περισσότερα παιδιά αυτό βελτιώνεται τους πρώτους μήνες της ζωής. Στους 8 μήνες το 50% έχει βελτιωθεί, ενώ στο 1 έτος το 95% έχει βελτιωθεί. Είναι, άρα, στο μικρό ποσοστό των παιδιών, όπου τα συμτώματα επιμένουν πέραν του έτους, στα οποία συστήνεται η χειρουργική επέμβαση.


Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι


Αν το παιδί σας έχει πολλές εκκρίσεις στο μάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να βοηθήσετε κάνοντας μασάζ στο δακρυικό σάκο: Ρολλάρετε το μικρό σας δάκτυλο έντονα και σταθερά μεταξύ της μύτης και της εσωτερικής γωνίας του ματιού. Αυτό είναι εφικτό κατά τη διάρκεια που το παιδί πίνει γάλα ή θηλάζει. Ετσι πιθανώς να απελευθερωθεί έκκριμα από το σάκο, το οποίο και καθαρίζει ο γονιός με βρεγμένο καθαρό χαρτομάντηλο ή μαλακή γάζα. Ξηρές εκκρίσεις στα μάτια και βλέφαρα που συχνά συγκεντρώνται κατά τη διάρκεια της νύχτας επίσης καθαρίζονται με χαρτομάντηλο που έχει βραχεί με νερό βραστό, το οποίο αφήνουμε να κρυώσει.


Αντιβιοτικές σταγόνες και οφθαλμικές αλοιφές συστήνονται μόνο αν τα μάτια κοκκινίσουν και έχουν πολλές εκκρίσεις.


Στην περίπτωση που παρατηρηθεί ραγδαία επιδείνωση και έντονο ερύθημα και οίδημα ή πυρετός, είναι ανάγκη να δείτε άμεσα το γιατρό σας.


Αν υπάρχει ερεθισμός στο δέρμα του κάτω βλεφάρου λίγη βαζελίνη βοηθάει στην ενυδάτωση και ανακούφιση και επιτρέπει τον καλύτερο καθαρισμό των εκκρίσεων.


Χειρουργική αντιμετώπιση


Μετά τους 12 μήνες και εφόσον τα συμπώματα επιμένουν, οι πιθανότητες το πρόβλημα να επιλυθεί χωρίς παρέμβαση είναι πολύ μικρές.


Η προτεινόμενη επέμβαση περιλαμβάνει τη διέλευση εύκαμπτων probes (λεπτά συρματάκια) που σπάνε πιθανά εμπόδια (μεμβράνη) και τον έλεγχο της ελεύθερης ροής. Γίνεται με σύντομη γενική αναισθησία και διαρκεί 15 λεπτά περίπου. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση του παιδιού στο νοσοκομείο αν δεν υπάρχουν άλλα ιατρικά προβλήματα. Δεν γίνονται ράμματα ούτε μένει ουλή.


ΜΑΡΙΑ ΜΗΛΙΑ,


MRCOphth, FEBO


ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6948050655


EMAIL mariamilia@icloud.com


www.milia-eyes.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X