Δεν επιθυμεί την προεδρία της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι θέλει να επιδιώξει και δεύτερη θητεία, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες που τον θέλουν να ετοιμάζεται να αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Τουσκ θεωρείται από πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ ως ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους διαδόχους του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η θητεία του οποίου λήγει το 2014, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο, ο πολωνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός TVP2 μετέδωσε ότι ο Τουσκ σκοπεύει να ηγηθεί του κόμματός του, της “Πλατφόρμας των Πολιτών” προσβλέποντας σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2015. “Αποφάσισα ότι θέλω να παραμείνω πρωθυπουργός της Πολωνίας και ότι μέχρι το 2015 θα ασχολούμαι μόνο με εσωτερικά θέματα. Γνωρίζω ότι έχουν προκύψει κάποιες ευκαιρίες, αλλά όταν ζυγίζω τί είναι για μένα σοβαρό ως άνθρωπο, δεν θα απολαύσω μεγαλύτερη τιμή και ικανοποίηση από εκείνη που λαμβάνω ως πρωθυπουργός. Το να είσαι πρωθυπουργός της Πολωνίας είναι 100 φορές πιο σημαντικό για μένα από την όποια ευρωπαϊκή προαγωγή”, είπε ο Τουσκ.

Ο Τουσκ έχει αποκτήσει σχέσεις καλής συνεργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, έχει δεσμευτεί να βάλει την Πολωνία στην ευρωζώνη κι έχει εισπράξει επαίνους για τον συνετό τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε η κυβέρνησή του τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Συνεργάτες του έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Τουσκ μπορεί να αναζητήσει μία θέση στις Βρυξέλλες μετά τις επόμενες εκλογές, χωρίς όμως να διευκρινίσουν ποιά θα είναι αυτή. Μέχρι τότε, πάντως, ο διάδοχος του Μπαρόζο θα έχει ήδη επιλεγεί.

Σχετικά άρθρα