Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι τρεις ερωτήσεις του σημερινού Eurogroup στον Τσακαλώτο
Οι τρεις ερωτήσεις του σημερινού Eurogroup στον Τσακαλώτο thumbnail

Οι τρεις ερωτήσεις του σημερινού Eurogroup στον Τσακαλώτο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, στο Ταλίν της Εσθονίας. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ετοιμάζεται για μία μάλλον «βαριά» ελληνική ατζέντα, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να απαντήσει για το θέμα Γεωργίου, την επένδυση της Eldorado Gold, αλλά και το ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης που ξεκινά άμεσα.


Σε ό,τι αφορά στο πρώτο θέμα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα ζητήσουν -για μια ακόμα φορά- από τον κ. Τσακαλώτο να πάψει οποιαδήποτε δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ελληνας υπουργός θα απαντήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του κ. Γεωργίου, όπως συμφώνησε, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η απάντηση δεν φαίνεται να πείθει την άλλη πλευρά.


Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο θέμα, η άποψη του συμβουλίου είναι πως οι χειρισμοί που γίνονται με το συγκεκριμένο ζήτημα συνιστούν παράδειγμα προς αποφυγή για το χειρισμό μιας ξένης επένδυσης σε οποιαδήποτε χώρα υποδοχής. Η ελληνική πλευρά θα απαντήσει ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στις ξένες επενδύσεις, ωστόσο αυτό που θέλει είναι να γίνονται με βάση το νόμο, τηρώντας τους κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί και συμφωνηθεί.


Σε ό,τι αφορά στο τρίτο ζήτημα, οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι ίσως οι πιο λεπτοί. Η χθεσινή ανακοίνωση για την πολύ κακή πορεία των εσόδων και τον Αύγουστο, φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κ. Τσακαλώτο, ως προς το αφήγημα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Κι αυτό γιατί θέτει εν αμφιβόλλω πρωταρχικούς στόχους, όπως η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αν στα παραπάνω συνυπολογισθεί και η χθεσινή παρέμβαση του ΔΝΤ, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολη είναι η σημερινή αποστολή του κ. Τσακαλώτου.


Πηγή: in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X