Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ντάισελμπλουμ: Στόχος να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους
Ντάισελμπλουμ: Στόχος να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους thumbnail

Ντάισελμπλουμ: Στόχος να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους

Μετά τη μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και τις της δηλώσεις αξιωματούχου περί πιθανών μέτρων το 2018 το ελληνικό ζήτημα ξαναπήρε κεντρική θέση στην ατζέντα του Eurogroup που διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας.


Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνεδρίασή του.


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ήταν μικρής διάρκειας η συνεδρίαση και πως «δεν ήταν έντονη η συζήτηση».


Όπως εξήγησε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση, πήραν την αναφορά των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση. «Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους» δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων».


To Eurogroup συζήτησε και την υπόθεση δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. «Εκφράσαμε ανησυχία για τις δικαστικές υποθέσεις» είπε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας για την υπόθεση Γεωργίου. «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μπορεί να βλάψουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών».


Στο ίδιο θέμα στάθηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ τόνισε ότι «θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει, αλλά να προστατευθεί η ανεξαρτησία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ και περιέγραψε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένα «αίτημα που τίθεται διεθνώς».


Δηλώσεις Μοσκοβισί


Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε επίσης το πρόγραμμα του ESM θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο και πως «θα εργαστούμε ώστε η ολοκλήρωση να είναι επιτυχής για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ως σύνολο. Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα».


Τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, με τη χώρα να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βγει στις αγορές. «Το ΔΝΤ έχει λάβει απόφαση επί της αρχής να στηρίξει το πρόγραμμα. Τώρα πρέπει να δούμε ότι η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη. Η τρίτη αξιολόγηση θα αφιερωθεί κυρίως στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζοντας όμως ότι θα χρειαστεί έντονη δουλειά από την Ελλάδα. Αναφορικά με την αξιολόγηση είπε ότι «ελπίζω ότι θα γίνει σε ήρεμο κλίμα και πρέπει να αναπτύξουμε μια στρατηγική για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος. Ελπίζω ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος και θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα της επιστροφής στην Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας».


Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ


Από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διενέργεια AQR στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.


Έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην ρευστότητα των τραπεζών σημείωσε το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά η ενίσχυση από τον ELA, ενώ πρόσθεσε πως οι καταθέσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και αυτό θα γίνει σταδιακά.


Είναι σημαντικό να σταθεροποιηθούν το πρόγραμμα, για να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα. «Οι τράπεζες κάνουν προσπάθεια για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση


Πηγή: tovima.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X