Αρχική / Teens / Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά την πρώτη μου φορά;
Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά την πρώτη μου φορά; thumbnail

Η 15χρονη Ζωή, αναγνώστρια του boro.gr,

Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά την πρώτη μου φορά;

Είμαι 15 ετών και έχω σχέση με έναν 18χρονο. Γενικά έχουμε μια πολύ όμορφη σχέση με σέβεται και δεν με πιέζει σε κανέναν τομέα. Προσωπικά νιώθω έτοιμη να προχωρήσω σεξουαλικά την σχέση μας. Το κύριο πρόβλημα μου όμως είναι το μετά. Θα πρέπει να πάω σε γυναικολόγο μετά την πρώτη μου φορά. Πώς θα το πω στην μητέρα μου; Το σεξ σαν πράξη και ιδέα δεν με τρομάζει ούτε με φέρνει σε αμηχανία. Απλά με τρομάζει τι θα γίνει αφού κάνω σεξ και τι μέτρα θα πρέπει να παίρνω.


Στο ερώτημά σας απάντησε η σεξολόγος – ψυχολόγος Σμαρούλα Κυριαζίδη


Συμμερίζομαι την αγωνία σας καθώς και τις αμφιβολίες που σας διακατέχουν αναφορικά με τη διαχείριση ενός τόσο λεπτού ζητήματος πριν αλλά και μετά τη(πρώτη) σεξουαλική επαφή.


Αρχικά να σας καθησυχάσω λέγοντας σας ότι οι προβληματισμοί σας είναι αναμενόμενοι και συγκλίνουν με αυτούς τόσων άλλων συνομιλήκων σας, καθώς η πρώτη φορά που ένα κορίτσι ολοκληρώνει σεξουαλικά είναι σημαντικότατη για τη μετέπειτα ψυχικοσυναισθηματική της ανάπτυξη και όχι μόνο.


Είναι σύνηθες οι έφηβες να ενημερώνονται λανθασμένα από φίλες, ιντερνετικά σάιτ και περιοδικά σχετικά με οποιαδήποτε απορία έχουν επί του θέματος της (πρώτης) σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο κατανοώ ότι είναι ένας έμμεσος και σωτήριος δρόμος για εσάς σε αυτή την ηλικιακή φάση.


Συναισθήματα όπως η ντροπή και η ενοχή υπερτερούν με αποτέλεσμα να δημιουργείται φόβος και αρκετά ερωτήματα αναφορικά με ένα τόσο απλό και όμορφο ζήτημα όπως η (πρώτη) σεξουαλική επαφή με ένα σύντροφο που εμπιστεύονται και θεωρούν κατάλληλο για εκείνες.


Γνωρίζω ότι έχετε απορίες όπως αυτή που εκφράσατε:«πότε χρειάζεται να επισκεφτώ γυναικολόγο;»
Να σας πω ότι οι απορίες σας είναι εύλογες και απαντώντας πρώτα σε αυτό συνιστάται η επίσκεψη σε παιδογυναικολόγο ΠΡΙΝ την όποια (πρώτη) σεξουαλική επαφή.


Και αυτό επειδή ένας παιδογυναικολόγος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με αυτές τις ηλικίες ώστε να σας πληροφορήσει σχετικά με θέματα γυναικολογικής υγείας, καθημερινής υγιεινής αλλά και προφύλαξης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και τις μεθόδους αντισύλληψης ώστε να αποφθευχθεί η πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.


Επίσης θα σας πληροφορήσει κατάλληλα για το ποιά είναι η κατάλληλα ηλικία έναρξης σεξουαλικών επαφών και τέλος για το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας.


Έχετε το δικαίωμα να ενημερωθείτε να πάρετε ειλικρινείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις για ερωτήματα τα οποία πιθανότατα ντρέπεστε να εκφράσετε σε γονείς, φίλους ή και δασκάλους.


Αναφορικά με το αν χρειάζεται να το αναφέρετε στη μητέρα σας, αρκεί νας σας πω ότι είναι σημαντικό να την έχετε σύμμαχο στην όλη διαδικασία. Κατανοώ είναι κάπως αμήχανο να συζητήσετε μαζί της κάτι τόσο ευαίσθητο και προσωπικό αλλά είναι ακριβώς ο άνθρωπος που ήδη γνωρίζει τις αγωνίες σας και πιθανότατα έχει τις ίδιες απορίες με εσάς για πολά ζητήματα πριν αλλά και έπειτα της (πρώτης) σεξουαλικής επαφής.


Η καλή επικοινωνία μαζί της θα σας προσφέρει ασφάλεια και πλαισίωση ώστε να νιώθετε προστατευμένη για να προχωρήσετε στη συνεύρεση με το συντροφό σας σωστά και χωρίς ερωτήματα και ερωτηματικά.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X