Αρχική / Ψυχολογία / Κρίσεις πανικού / Νιώθω σφίξιμο στο στομάχι… Είναι σωματικά τα αίτια ή παθαίνω κρίση πανικού;
Νιώθω σφίξιμο στο στομάχι... Είναι σωματικά τα αίτια ή παθαίνω κρίση πανικού; thumbnail

Η 19χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Παναγιώτα

Νιώθω σφίξιμο στο στομάχι… Είναι σωματικά τα αίτια ή παθαίνω κρίση πανικού;

Καλησπέρα, εν τάχει θα ήθελα να αναφερθώ σε και κατάσταση που μου συμβαίνει εδώ και δύο μήνες. Μετά από μια περίοδο έντονου στρες στεναχώριας που πέρασα σε συνδυασμό με την γαστρίτιδα που μου εμφανίστηκε στο στομάχι, είχα την πρώτη κρίση πανικού. Νόμιζα ότι σβήνω και νιώθω λες και έσκασε μια φούσκα και ξαφνικά άρχισα να τα φοβάμαι όλα.


Φοβάμαι να φύγω από το σπίτι ή να πάω κάπου μακρυά, ας πούμε στη σχολή να μπω στο λεωφορείο και άλλα τέτοια. Νιώθω σφίξιμο στο στομάχι, τάση για εμετό, αλλά δεν κάνω κάτι και ξέρω ότι είναι απ' το άγχος. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορώ να κουνηθώ, να σκεφτώ κάτι λογικό. Πώς γίνεται να το ξεπεράσω; Γιατί ταλαιπωρούμαι χωρίς λόγο και χάνω πολλά πράγματα…


Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου:


Αγαπητή αναγνώστρια,


Σαν πρώτη κίνηση θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε ένα παθολόγο ή γαστρεντερολόγο και να ψάξετε αν τα συμπτώματα σας έχουν σωματικά αίτια. Μόνο εφόσον ο γιατρός επιβεβαιώσει ότι σωματικά είστε απολύτως υγιείς, μπορείτε να διερευνήσετε αν τα συμπτώματα σας οφείλονται σε στρες.


Από τη στιγμή που θα ξέρετε πως τα συμπτώματα σας είναι ψυχολογικής αιτιολογίας, τότε σας συμβουλεύω να δείτε ένα ειδικό ψυχικής υγείας.


Θα σας βοηθήσει πολύ γρηγορότερα και πολύ πιο αποτελεσματικά κάποιος ειδικός που θα σας έχει δει από κοντά. Δεν μπορώ να καταλάβω από την περιγραφή σας αν πρόκειται όντως για κρίσεις πανικού ή για κάτι άλλο – θα ήταν ανεύθυνο και επιπόλαιο να το κάνω άλλωστε.


Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δείτε κάποιον ειδικό, με τον οποίο θα συζητήσετε το τι σας συμβαίνει, αν υπάρχει κάποιο γεγονός στη ζωή σας τώρα που να επιδεινώνει το άγχος σας, και με ποιους τρόπους μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.


Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο!


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X