Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Επηρεάζει η διατροφή την ανάπτυξη του στήθους μου;
Επηρεάζει η διατροφή την ανάπτυξη του στήθους μου; thumbnail

H 14χρονη Μαίρη, αναγνώστρια του boro.gr,

Επηρεάζει η διατροφή την ανάπτυξη του στήθους μου;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός ΓυναικολόγοςΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 14 χρόνων και θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Δυστυχώς είμαι η μόνη από όλες μου τις φίλες που δεν έχει σχεδόν καθόλου στήθος και αυτό δε μου αρέσει γιατί ενώ γενικά έχω καλή εξωτερική εμφάνιση νιώθω ότι αυτό με χαλάει κάπως. Πρόσφατα συζητούσα το θέμα με μία φίλη της μητέρας μου και μου είπε ότι ίσως λόγω της διατροφής μου που από πάντα είναι αρκετά κακη να μην παράγονται αρκετές ορμόνες για να γίνει σωστή ανάπτυξη. Κι όμως είμαι γενικά ανεπτυγμένη για την ηλικία μου(είμαι πολύ ψηλή κι έχω περίοδο από τα 12). Ή μητέρα μου μου λέει όμως να μην ανησυχω γιατί όλες οι γυναίκες στην οικογένεια έχουν μεγάλο στήθος και το πιθανότερο είναι ότι θα το κληρονομησω κι εγώ αυτό. Εγώ όμως ανησυχω σχετικά με αυτό που είπα για τη διατροφή. Αληθεύει; Και αν όχι υπάρχουν φυσικοί τρόποι να μεγαλώσω το στήθος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με όσα περιγράφετε, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα που σας απασχολεί είναι μόνο αισθητικό και δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα.
Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι η ανάπτυξη του μαστού δεν γίνεται σε όλες τις γυναίκες με τον ίδιο τρόπο και την ίδια χρονική περίοδο.
Η ανάπτυξη του μαστού ολοκληρώνεται λίγα χρόνια μετά από την εμφάνιση της πρώτης περιόδου και τελικά μετά από τις εγκυμοσύνες της γυναίκας.
Στην περίπτωση που σας απασχολεί πάρα πολύ η εμφάνιση σας, πρέπει να το συζητήσετε με τους γονείς σας (καθώς είστε ακόμα ανήλικη) και να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό γιατρό που να έχει τη διάθεση να σας βοηθήσει με ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα.
Θα σας συμβούλευα όμως να μην απογοητεύεστε και να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σώματος σας.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης
Director European Association Paedriatric-Adolescent Gynaecology

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X