Ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αγορά εργασίας

Ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, προκύπτουν από τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ManpowerGroup. Παρά το ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2013 είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα από το δεύτερο τρίμηνο 2010.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών, σε 5 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένονται προσλήψεις. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 7 τομείς, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, και σε 8 τομείς σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Η έρευνα της Manpower πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα στοιχεία της έρευνας για το προσεχές τρίμηνο αποκαλύπτουν ότι το 16% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε -3%. Ο Δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σε δηλώσεις της η Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: “έχουμε πλέον στη διάθεσή μας κάποια σημάδια που μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται αργά αλλά σταθερά, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Για πρώτη φορά από το 2010, εξετάζοντας τα μη εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, οι προθέσεις προσλήψεων υπερβαίνουν αυτές των απολύσεων. Το επιχειρηματικό περιβάλλον, ωστόσο, παραμένει αβέβαιο για όλη την Ευρώπη, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται ολοένα οξύτερος, οι οικονομικοί κύκλοι βραχύτεροι. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους ταχύτερης προσαρμογής στα δεδομένα, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές

Σχετικά άρθρα