Αρχική / More / Life stories / Τζορτζ Μπερνς: Ο ισχυρός άντρας της Eldorado Gold και το «σίριαλ» με τα μεταλλεία στη Χαλκιδική
Τζορτζ Μπερνς: Ο ισχυρός άντρας της Eldorado Gold και το «σίριαλ» με τα μεταλλεία στη Χαλκιδική thumbnail

Τζορτζ Μπερνς: Ο ισχυρός άντρας της Eldorado Gold και το «σίριαλ» με τα μεταλλεία στη Χαλκιδική

Συνέχεια στο «σίριαλ» με την υπόθεση της Eldorado Gold και την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική δόθηκε σήμερα, με την ανακοίνωση της εταιρείας που παίρνει πίσω το τελεσίγραφο να φύγει από την Ελλάδα.


Πρωταγωνιστής της υπόθεσης από την πλευρά της εταιρείας δεν είναι άλλος από τον Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της δημοσιότητας…Το χρονικό της υπόθεσης


Η μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός είχε ανακοινώσει στις 11 Σεπτεμβρίου ότι θα αναστείλει σε 11 μέρες τις επενδύσεις στην Ελλάδα και τη λειτουργία των μεταλλείων στη Χαλκιδική (Σκουριές, Ολυμπιάδα, Στρατώνι), επικαλούμενη τις καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων αδειών από τους αρμόδιους φορείς. Η είδηση προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις, με πολλούς υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για εκβιασμό και την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι διώχνει τις επενδύσεις. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, δήλωσε ότι είχαν ενημερώσει την εταιρεία πως θα προσφύγουν στη διαιτησία, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση, ενώ οι άδειες που εκκρεμούσαν για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας είχε ανακοινωθεί ότι θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πράγματι τις  επόμενες μέρες, ήρθαν οι άδειες για την Ολυμπιάδα, ενώ ανακοινώθηκε και η προσφυγή στη διαιτησία.Παρόλα αυτά, μόλις την Τρίτη, πηγές της καναδικής εταιρείας μιλώντας σε ΜΜΕ επανέφεραν το τελεσίγραφο, λέγοντας ότι θα σταματήσουν μέχρι την Πέμπτη οι εργασίες στις Σκουριές. Οι ίδιες πηγές κατήγγειλαν εμπαιγμό από την ελληνική κυβέρνηση και παιχνίδι με το χρόνο αναφορικά με την προσφυγή στη διαιτησία και τις άδειες που δόθηκαν, και έκαναν λόγο για εκατοντάδες απολύσεις που θα γίνουν λόγω της αναστολής των εργασιών.


Κι όμως, όταν η κρίσιμη μέρα έφτασε, δηλαδή η 21η του μηνός, μια ανακοίνωση της Eldorado ήρθε να βάλει τέλος στο τελεσίγραφο, δηλώνοντας ότι δεν θα προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών.


Από τη μεριά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζορτζ Μπερνς, δήλωσε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το υπουργείο Ενέργειας. Πέραν αυτού, την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ εξέδωσε μία σειρά αδειών ρουτίνας για το έργο της Ολυμπιάδας, οι οποίες εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό. Σαν αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, έχουμε αποφασίσει την προσωρινή αναβολή της απόφασής μας να θέσουμε τα έργα μας στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης».Με τον τρόπο αυτό μπήκε μια άνω τελεία στο τελευταίο επεισόδιο με την Eldorado και τα μεταλλεία χρυσού, μια υπόθεση που όμως έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την ελληνική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά, στο επίκεντρο βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο ο Τζορτζ Μπερνς.


Ποιος είναι ο Τζορτζ Μπερνς


Ο Μπερνς ξεκίνησε την καριέρα του από την εταιρεία Anaconda, το 1978. Την ίδια μάλιστα χρονιά ξεκινούσε και τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα από όπου πήρε πτυχίο Bachelor μεταλλειολόγου το 1982.


Αυτή την καριέρα ακολούθησε μέχρι σήμερα, έχοντας πλέον συμπληρώσει 35 χρόνια στον τομέα της μεταλλουργίας σε διάφορες θέσεις και ρόλους σε πλήθος επιχειρήσεων σχετικές με χρυσό, χαλκό και άνθρακα.


Περνώντας από διάφορες εταιρείες και πόστα, ο Τζορτζ Ρέιμοντ Μπερνς, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ασχολήθηκε και με ορυχεία στην Κύπρο καθώς από το 1983 μέχρι το 1996 εργάστηκε στην Cyprus Minerals Corporation μέσα στην οποία είχε την ευκαιρία να εξελιχθεί επαγγελματικά.Η επαγγελματική «μετακόμιση» που τον έφερε στο προσκήνιο στην Ελλάδα


Από εκεί «μετακόμισε» στην Asarco όπου έφτασε μέχρι τη θέση του αντιπρόεδρου στις μεταλλευτικές δραστηριότητες και ανάλογη θέση πήρε και στην Cameco Gold μέχρι που τα επαγγελματικά του βήματα τον οδήγησαν στην GoldCorp του Καναδά. Στην εταιρεία αυτή, μια εκ των μεγαλύτερων παραγωγών χρυσού στον κόσμο, ανελίχτηκε στις ανώτερες θέσεις μέχρι την τελευταία του μετακόμιση που τον έφερε στο προσκήνιο στην Ελλάδα.


Ο 57χρονος σήμερα Τζορτζ Μπερνς πήγε στην επίσης καναδική Eldorado τον Φεβρουάριο του 2017 και τον Απρίλιο ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος διαδεχόμενος τον Paul Wright, ο οποίος έβγαινε στη σύνταξη. Η «μετακόμιση» του Μπερνς θεωρήθηκε σημαντική είδηση από διεθνή ΜΜΕ που ασχολούνται με επιχειρήσεις και μεταδόθηκε με την αναφορά ότι «η Eldorado Gold Corp προσλαμβάνει ένα από τα κορυφαία στελέχη της Goldcorp».Τα απανωτά ταξίδια στην Ελλάδα


Από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρέθηκε η υπόθεση των μεταλλείων στη Χαλκιδική. Ο ίδιος έχει ταξιδέψει από τον Καναδά στην Ελλάδα 8 φορές προκειμένου να προωθηθεί η λειτουργία των μεταλλείων στη Χαλκιδική.


Η τελευταία φορά ήταν αυτόν τον μήνα όταν και η εταιρεία έδινε το τελεσίγραφο στην κυβέρνηση.


Η συνέντευξη στο «Χίλτον»


Μετά την ανακοίνωση της εταιρείας μάλιστα, ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο «Χίλτον». Σε μια κατάμεστη από δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ αίθουσα, ο Μπερνς έθεσε τους όρους της στην Ελλάδα τέσσερις μέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας της διαιτησίας.22 Σεπτεμβρίου 2017. Σε αυτή την ημερομηνία που υπήρχε και στην αρχική ανακοίνωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold θα αναφερθεί πολλές φορές. Όπως έλεγε, τότε θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης. Παράλληλα, έδειχνε προς την κατεύθυνση των μετόχων της εταιρείας που πίεζαν και των εργαζομένων.«Πιστέψτε με, αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά την καρδία» επεσήμανε και πρόσθετε πως «ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επανειλημμένα επιβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά εγώ πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι αυτό όντως ισχύει όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;».


Αυτό που ουσιαστικά ζητούσε ήταν να πάρει όλες τις άδειες που χαρακτήριζε «ρουτίνας».Αγώνας για να σώσει την τιμή της μετοχής που κατρακυλάει


Αξιοσημείωτο ότι  τη στάση αυτή είχε προαναγγέλλει ο Μπερνς σε συνέντευξή που είχε παραχωρήσει και δημοσιεύτηκε μια μέρα νωρίτερα στην Καθημερινή. Μιλώντας από τα γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός» στο κέντρο της Αθήνας, είχε πει ότι αν η κυβέρνηση μπλοκάρει οριστικά την επένδυση «θα είναι νομικά εκτεθειμένη απέναντί μας» και θα υπάρξουν αγωγές.


«Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμη οδό για να πάρουμε τις απαραίτητες άδειες και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε», δήλωνε και πρόσθετε με νόημα: «Αν όμως δεν μπορούν οι διαφορές μας με την κυβέρνηση να επιλυθούν με φιλικό τρόπο, θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των μετόχων και των εργαζομένων μας».


Στη συνέντευξη στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πτώσης της τιμής της μετοχής της εταιρείας, η οποία υποχώρησε κατά σχεδόν 50% μέσα στο 2017 κάτι που συνέδεσε με τις εξελίξεις στην επένδυση στην Ελλάδα. Όπως είπε μάλιστα το θέμα της Χαλκιδικής «καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος  του χρόνου μου σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο θέμα».


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X