Αρχική / More / Anna's Notes / Η δύναμη του διαλογισμού μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις το κάπνισμα
Η δύναμη του διαλογισμού μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις το κάπνισμα thumbnail

Η δύναμη του διαλογισμού μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις το κάπνισμα

Ένας άντρας με πλησίασε. Εδώ και 30 χρόνια είναι μανιώδης καπνιστής.


Ήταν άρρωστος και οι γιατροί του είπαν: «Δεν θα γίνεις ποτέ καλά αν δεν σταματήσεις το κάπνισμα».


Κάπνιζε όμως πολλά χρόνια, δεν μπορούσε να αλλάξει. Όχι ότι δεν είχε προσπαθήσει. Είχε προσπαθήσει πολλές φορές και είχε υποφέρει πολύ στην προσπάθεια του, αλλά μετά από μια ή δυο μέρες η ανάγκη του για τσιγάρο επέστρεφε και απλώς τον παρέσερνε. Και πάλι από την αρχή.


Εξαιτίας του τσιγάρου είχε χάσει την αυτοπεποίθηση του: Ήξερε πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι μικρό, να κόψει το κάπνισμα…


«Τι μπορώ να κάνω; Πώς μπορώ να το κόψω;» με ρώτησε.


«Κανείς δεν μπορεί να κόψει το κάπνισμα», του απάντησα. «Πρέπει να το καταλάβεις. Το κάπνισμα δεν είναι πλέον μια δική σου απόφαση. Είναι μια συνήθεια, έχει ριζώσει στην καθημερινότητα σου. 30 χρόνια είναι πολλά. Έχει καταλάβει το σώμα σου, την χημεία σου, είναι παντού. Δεν είναι πλέον μια απόφαση στο μυαλό σου. Το μυαλό σου δεν μπορεί να βοηθήσει. Το μυαλό μας είναι ανίκανο. Μπορεί να ξεκινήσει εύκολα καινούρια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει εξίσου εύκολα. Εφόσον ξεκίνησες και καπνίζεις μάλιστα για τόσο πολύ καιρό θεωρήσε ένα εξαιρετικός "yogi" – 30 χρόνια εξασκείς την τέχνη του καπνίσματος. Είναι πλέον αυτόνομο. Θα πρέπει να το “απο-αυτοματοποιήσεις”».


Και τότε με ρώτησε: «Τι εννοείς όταν λες να το από-αυτοματοποιήσω”;»


Αυτό είναι ο διαλογισμός: “από-αυτοματοποίηση”.


«Χρειάζεται να κάνεις μόνο ένα πράγμα: Ξέχνα ότι θες να σταματήσεις το κάπνισμα», του είπα, «ούτε και υπάρχει ανάγκη να το κάνεις. Για 30 χρόνια ήσουν καπνιστής και επέζησες. Βέβαια ήταν μια ταλαιπωρία, αλλά την συνήθισες και αυτή με το καιρό. Και τι σημασία έχει αν θα πεθάνεις λίγες μέρες νωρίτερα από ότι αν δεν κάπνιζες; Τι θα κάνεις άλλωστε εδώ; Τι έχεις κάνει; Άρα τι σημασία έχει αν θα πεθάνεις τη Δευτέρα, την Τρίτη ή την Κυριακή;»


«Έχεις δίκιο», αποκρίθηκε «δεν έχει σημασία».


Και συνέχισα λέγοντας: «Ξέχνα το, δεν θα προσπαθήσεις να το σταματήσεις, αντιθέτως θα προσπαθήσεις να το κατανοήσεις. Την επόμενη φορά θα το κάνεις με διαλογισμό».


«Διαλογισμό για το κάπνισμα;» απόρησε.


«Βεβαίως» του απάντησα. «Αφού οι Ζεν άνθρωποι μπορούν να μετατρέψουν την διαδικασία του τσαγιού σε ολόκληρη τελετουργία, τότε γιατί όχι; Το κάπνισμα μπορεί να γίνει εξίσου μια όμορφη τελετουργία διαλογισμού».


Με κοίταξε ενθουσιασμένος. «Μα τι λες; Διαλογισμό; Πες μου θέλω να μάθω περισσότερα».


Τότε του έδωσα τις οδηγίες. «Πρέπει να κάνεις μόνο ένα πράγμα. Όταν πας να βγάλεις το πακέτο από την τσέπη σου, κάνε το αργά. Κάθε φορά που βγάζεις το πακέτο με τα τσιγάρα από την τσέπη σου να κινείσαι αργά. Απόλαυσε το, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστείς. Κάνε το συνειδητά, να είσαι σε εγρήγορση, να έχεις συναίσθηση της πράξης σου. Βγάλε το πακέτο αργά, βγάλε το τσιγάρο αργά, με συναίσθηση – όχι όπως παλιά γρήγορα και ασυναίσθητα, μηχανικά. Έπειτα χτύπα το τσιγάρο σου στο πακέτο με πλήρη συναίσθηση της πράξης σου. Άκου τον ήχο που κάνει, ακριβώς όπως κάνουν οι ζεν όταν το σαμοβάρι ξεκινά να “τραγουδά” και το τσάι να κοχλάζει. Και το άρωμα. Το άρωμα του τσιγάρου και την ομορφιά που αποπνέει…»


«Μα τι λες; Για ποια ομορφιά μιλάς;», με ρώτησε.


«Φυσικά και υπάρχει ομορφιά. Ο καπνός είναι κάτι το θεϊκό όσο οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Μύρισε τον. Είναι η μυρωδιά του Θεού».


Έμοιαζε ξαφνιασμένος. «Αστειεύεσαι;», με ρώτησε.


«Όχι». Ακόμα και όταν αστειεύομαι, στην πραγματικότητα είναι σαν να μην το κάνω. Είμαι πολύ σοβαρός. «Βάλε το τσιγάρο στο στόμα και άναψε το με πλήρη συνείδηση των πράξεων σου. Απόλαυσε την κάθε κίνηση, ακόμα και την πιο μικρή και προσπάθησε να τη διαχωρίσεις σε πολλές μικρότερες, ώστε να αποκτήσεις τον πλήρη έλεγχο των πράξεων σου. Έπειτα πάρε την πρώτη ρουφηξιά: Ο θεός σε μορφή καπνού. Οι ινδουιστές λένε “annam brahm” , δηλαδή “Το Φαγητό είναι ο Θεός”. Γιατί όχι και ο καπνός; Τα πάντα είναι ο Θεός. Νιώσε τους πνεύμονες σου να γεμίζουν – αυτό ονομάζεται pranayam. Σου προσφέρω τη γιόγκα της νέας εποχής! Έπειτα εξέπνευσε τον καπνό, χαλάρωσε και πάρε ακόμα μια ρουφηξιά. Όλα σε πολύ αργό ρυθμό. Αν τα καταφέρεις θα εκπλαγείς. Σύντομα θα καταλάβεις όλη την ηλιθιότητα της πράξης. Όχι επειδή οι άλλοι λένε ότι είναι χαζό ή κακό: θα το δεις μόνος σου. Και δεν θα το συνειδητοποιήσεις μόνο πνευματικά. Θα είναι από ολόκληρη την ύπαρξη σου, ένα όραμα της ολότητας σου. Και μια μέρα, αν σταματήσει, σταμάτησε. Αν συνεχίσει, συνέχισε. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό».


Τρεις μήνες αργότερα ήρθε και πάλι. «Σταμάτησε», μου είπε.


«Τώρα μπορείς να το δοκιμάσεις και με άλλα πράγματα», του απάντησα.


Αυτό είναι το μυστικό: “απο-αυτοματοποίηση”.


Όταν περπατάς, να περπατάς αργά, προσεκτικά. Όταν κοιτάς, να κοιτάς προσεκτικά και θα δεις πώς τα δέντρα είναι πιο πράσινα από ότι πίστευες και τα τριαντάφυλλα είναι πιο κόκκινα από ποτέ. Άκου. Κάποιος μιλάει, κουτσομπολεύει: άκου τον, άκου τον με προσοχή. Όταν εσύ μιλάς, μίλα προσεκτικά. Άφησε όλη την διαδικασία επαγρύπνησης  να είναι“απο-αυτοποιημένη” ».


A smoking meditation by osho


www.yogadistrict.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X