Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Άπνοια ύπνου: Ένα αυτοκόλλητο φέρνει τη λύση
Άπνοια ύπνου: Ένα αυτοκόλλητο φέρνει τη λύση thumbnail

Άπνοια ύπνου: Ένα αυτοκόλλητο φέρνει τη λύση

Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο, αν δεν το προσέξει κανείς, ζήτημα και ταυτόχρονα πολύ παραγνωρισμένο από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να πάσχουν αλλά να μην το γνωρίζουν καν. Βασικός λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι η άπνοια ύπνου είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί.


Τρία βασικά αίτια δίνουν οι επιστήμονες για αυτό:


Το πρώτο είναι ότι το βασικό της σύμπτωμα που είναι το ροχαλητό το προσπερνάς θεωρώντας το απλά αποτέλεσμα κούρασης ή κακής στάσης του σώματός σου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένα άλλο σύμπτωμα που επίσης χρήζει προσοχής και περαιτέρω διερεύνησης είναι η πιθανότητα να ξυπνάς ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ύπνου και να μην νιώθεις ξεκούραστη.


Το δεύτερο είναι η ελλιπής ενημέρωση των ανθρώπων που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία τους, ακόμα και στην ίδια τους τη σωματική ακεραιότητα. Ενδεικτικά, οι ειδικοί αναφέρουν την τάση για υπνηλία στη διάρκεια της μέρας, που μπορεί να οδηγήσει για παράδειγμα σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, τις αρρυθμίες.


Τρίτο αίτιο, η εξέταση για τη συγκεκριμένη διάγνωση απαιτεί την επίσκεψη και διανυκτέρευση σε νοσοκομείο ή ερευνητικό κέντρο, μιας και το μηχάνημα που χρησιμοποιείται είναι ογκώδες και πολύπλοκο, όντας ακατάλληλο για οικιακή χρήση.


Η λύση σε ένα αυτοκόλλητο


Αυτό το τελευταίο είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες σε συνεργασία με ειδικούς ερευνητές προχώρησαν στη δημιουργία μιας νέας συσκευής, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην διάγνωση του συνδρόμου άπνοιας ύπνου, ακόμα και με τον ασθενή να βρίσκεται στην άνεση του κρεβατιού του.


Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο, το οποίο εφαρμόζει στο κούτελο του εξεταζόμενου και συνδέεται μέσω ενός καλωδίου με μια μικρή ψηφιακή συσκευή, η οποία αποκωδικοποιεί τα εγκεφαλικά κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, μεταφέροντάς τα στη βάση δεδομένων της συγκεκριμένης συσκευής.


Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες αναμένεται να έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία εκείνα που τους είναι απαραίτητα, προκειμένου να προχωρήσουν με ακρίβεια σε πιθανή διάγνωση του συνδρόμου.


Μέχρι στιγμής, έχει δοκιμαστεί σε 174 ασθενείς με το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του να φτάνει το 87%.


Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα στον αγώνα καταπολέμησης του συνδρόμου άπνοιας ύπνου.


Δ.Μ.


Με πληροφορίες από www.e-sante.fr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X