Σήψη και σηπτικό σύνδρομο: Τι είναι και πότε εμφανίζεται

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εκδήλωση της σήψης συμβαίνει στην περίπτωση που μια λοίμωξη ή μόλυνση, την οποία έχεις υποστεί, δεν έχει θεραπευτεί πλήρως ή δεν έχεις ακολουθήσει την σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι μοιραία για την ανθρώπινη ζωή, καθώς πρόκειται για μια αντίδραση του οργανισμού, στο πλαίσιο της οποίας «αυτοτραυματίζει» τους ιστούς και τα όργανά του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, πάνω από 2.500.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τη σήψη.

Γενικότερα, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματά της δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά ή ακόμα κι αν γίνουν παρερμηνεύονται, ενώ μπορεί να προκληθεί από 4 βασικές αιτίες: Πνευμονία, κοιλιακές μολύνσεις (όπως η σκωληκοειδίτιδα), λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και μολύνσεις του μαλακού ιστού ή και του δέρματος.

Συμπερασματικά, τονίζουν ότι υπάρχουν 5 σημάδια, τα οποία εάν παρατηρήσει κανείς επάνω του θα πρέπει να συμβουλευτεί οπωσδήποτε τον γιατρό του:

Κρύο ή γλοιώδες δέρμα

Στην εκδήλωση της σήψης, ο οργανισμός σου εστιάζει στο να αιματωθούν σωστά τα όργανά σου. Αυτός είναι και ο λόγος που θα παρατηρήσεις το δέρμα σου να είναι κρύο ή γλοιώδες.

Αραιά ούρα

Επειδή στην περίπτωση αυτή, τα νεφρά είναι από τα αρχικά όργανα που πλήττονται, είναι πιθανό να παρατηρήσεις αλλαγές στα ούρα σου, αναφορικά με την ποσότητά τους. Συγκεκριμένα, είναι πιθανό να τα δεις να αραιώνουν αρκετά, ενώ σε προχωρημένο στάδιο σήψης τη θέση τους παίρνουν μικρές κηλίδες αίματος. Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά ανθρώπων που δεν μπορούσαν να ουρήσουν καθόλου.

Αλλοίωση της πνευματικής σου κατάστασης

Σύγχυση, χαμηλά επίπεδα εγρήγορσης και ζαλάδες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της χαμηλής κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, ως πιθανό επακόλουθο της σήψης. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πιθανό να βιώσεις τα αντίστοιχα συμπτώματα του εγκεφαλικού.

Ταχυπαλμίες

Η σήψη μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι καρδιά σου… τρέχει με χίλια, ενώ είσαι για παράδειγμα καθισμένη στην θέση του οδηγού του αυτοκινήτου σου. Οι σφυγμοί μας κανονικά πρέπει να είναι μεταξύ 60 – 90, σε φυσιολογική κατάσταση, Εάν, λοιπόν, πληρείς κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις και δεις ότι οι σφυγμοί σου ξεπερνάνε τους 90 το λεπτό, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις πέσει «θύμα» της σήψης.

Δυσκολία στην αναπνοή ή λαχάνιασμα

Εάν ξαφνικά νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανασάνεις ή λαχανιάζεις έντονα, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του οργανισμού σου να καταναλώσει περισσότερο οξυγόνο, οπότε και παράγει αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η αναπνοή όσων πάσχουν από σήψη μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, έως και ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο.

Συμπερασματικά, σε περίπτωση που έχεις βιώσει κάποια από τις προαναφερθείσες τέσσερις μολύνσεις – παθήσεις και δεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα να σε ταλαιπωρεί, μην καθυστερείς περισσότερο. Επισκέψου άμεσα τον γιατρό σας, καθώς η σήψη είναι μια ασθένεια για την οποία μετράει πολύ ο χρόνος. Όσο η ώρα περνάει χωρίς να την αντιμετωπίζεις, τόσο χειρότερα γίνονται τα συμπτώματά της, αλλά και οι συνέπειές της μη αναστρέψιμες.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

 

Σχετικά άρθρα