Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Το όραμα του Μακρόν για την ΕΕ: Ευρωστρατός, υπουργός Οικονομικών του ευρώ και μείωση της γραφειοκρατίας
Το όραμα του Μακρόν για την ΕΕ: Ευρωστρατός, υπουργός Οικονομικών του ευρώ και μείωση της γραφειοκρατίας thumbnail

Το όραμα του Μακρόν για την ΕΕ: Ευρωστρατός, υπουργός Οικονομικών του ευρώ και μείωση της γραφειοκρατίας

Μία σημαντική αναθεώρηση του συστήματος ενιαίου νομίσματος και στενότερη συνεργασία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα άμυνας και μετανάστευσης αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες του Ευρωπαϊκού «οράματος» που παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανέφερε και το θέμα της ύπαρξης ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.


«Η εύθραυστη Ευρώπη είναι εκτεθειμένη» στην παγκοσμιοποίηση, τόνισε ο Μακρόν κατά την διάρκεια της ομιλίας του για να συμπληρώσει: «Το μοναδικό μονοπάτι που μας εξασφαλίζει το μέλλον είναι η ανοικοδόμηση μίας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης».


Χρειαζόμαστε «κοινό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση κοινών επενδύσεων και για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα» κατά την διάρκεια περιόδων οικονομικής ύφεσης, δήλωσε και επανέφερε τη θέση του περί ανάγκης θέσπισης θέσης ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης. «Ο προϋπολογισμός μπορεί να συνοδευτεί μόνο από μία ισχυρή πολιτική ηγεσία υπό την καθοδήγηση ενός υπουργού Οικονομικών» και την ύπαρξη κοινοβουλευτικής εποπτείας από την Ε.Ε.


Όπως είπε, η ιδέα του δεν έχει να κάνει με την «επίλυση των οικονομικών προβλημάτων» των κρατών μελών της Ε.Ε. ή τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα λύσει δια μαγείας όλα τα θέματα, αλλά «αυτό που διακυβεύεται είναι η μείωση της ανεργίας που επηρεάζει τους νέους».


«Μία ανθεκτική οικονομική δύναμη μπορεί να χτιστεί μόνο γύρω από ένα κοινό νόμισμα. Μέσω αυτής της οικονομικής και νομισματικής ένωσης μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη Ευρώπη», τόνισε.


«Χρειαζόμαστε μία απλούστερη, ειλικρινή και λιγότερο γραφειοκρατική Ευρώπη». «Η κοινή αγορά πρέπει να αποτελέσει χώρο σύγκλισης και όχι ανταγωνισμού».


Αλλαγές στην αμυντική θωράκιση και το προσφυγικό


Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε αναλυτικά στις αμυντικές αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ένωση ώστε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ασφάλεια εντός των συνόρων των χωρών της. Όπως είπε, «στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή δύναμη άμυνας, κοινό προϋπολογισμό άμυνας και κοινό δόγμα» επί του σημαντικού αυτού θέματος. «Πρέπει να παρέχουμε στην Ευρώπη μία ενιαία δύναμη πολιτικής προστασίας», συμπλήρωσε.


«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό γραφείο παροχής ασύλου, που επιταχύνει και εναρμονίζει τις διαδικασίες μας», ανέφερε ο Μακρόν σχετικά με το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού που απασχολεί εντόνως την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. «Επιθυμώ τη σταδιακή δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αστυνομίας συνόρων» που θα εξασφαλίσει την καλύτερη προστασία των συνόρων μας, τόνισε.


Ακόμη, ζήτησε την παροχή ευρωπαϊκού κονδυλίου που θα χρησιμοποιηθεί για την ενσωμάτων των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους αλλά και για την εκπαίδευσή τους.


«Δεν μπορούμε να θεωρούμε την Αφρική εχθρό μας, αλλά να την δούμε ως συνεργάτη», είπε, επιμένοντας στην καίρια θέση του περί συνεργασίας με τους Αφρικανούς για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.


Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, που έχει δημιουργήσει εντάσεις με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την χώρα του από την συμφωνία των Παρισίων.


«Πρέπει να επιβάλουμε φόρους για τον άνθρακα στα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό είναι απαραίτητο» μέτρο. «Οι μελέτες δείχνουν πως η τιμή των 25-30 ευρώ για έναν τόνο άνθρακα δεν είναι αποτελεσματική».


Με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, «μοιραζόμαστε κοινές φιλοδοξίες και ξέρω την αφοσίωσή της στην Ευρώπη. Προτείνω στην Γερμανία μία νέα συνεργασία. Δεν θα συμφωνούμε στα πάντα, όχι αμέσως τουλάχιστον, αλλά θα συζητάμε τα πάντα».


«Αυτή η Ευρώπη, που μας έχει επιτρέψει να γυρίζουμε την πλάτη μας σε πολέμους, πρέπει να ξαναγίνει φιλόδοξη».


Πηγή: cnn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X