Καρκίνος του μαστού: 4 σημάδια ότι κινδυνεύεις

Ο καρκίνος του μαστού είναι αφενός μια από τις σοβαρότερες παθήσεις που πλήττουν γυναίκες, αλλά και άντρες, αφετέρου εάν διαγνωστεί έγκαιρα υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά πλήρους αντιμετώπισής του.

Διάβασε ποια είναι τα 4 σημάδια που εάν τα παρατηρήσεις στο στήθος σου, καλό θα είναι να επισκεφθείς άμεσα τον γιατρό σου.

stithos gynaika

1. Φολιδωτό δέρμα ή αποκόλληση

Εάν παρατηρήσεις ότι η αφή του δέρματος στο στήθος σου αλλάζει, όντας πιο σκληρό και θυμίζοντάς σου «λέπια» ή βλέπεις ότι αποκολλάται, τότε μια από τις πιθανές αιτίες είναι και ο καρκίνος του μαστού. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού φράσσει κάποια «κανάλια» του αίματος προς το δέρμα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση ή και την απώλειά του.

2. Πρήξιμο

Ένας συνηθιμένος τρόπος για να ανιχνεύσεις και μόνη σου την πιθανή ύπαρξη όγκου στο στήθος σου είναι και η ψηλάφιση. Σε περίπτωση που σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα αντιληφθείς ένα εξόγκωμα, σανμικρό μπαλάκι. Προσοχή! Υπάρχουν περιπτώσεις που ο όγκος δεν φτάνει στην επιφάνεια του στήθους, οπότε μπορεί να εκδηλωθεί με πρήξιμο ή αλλαγή στο σχήμα του στήθους.

3. Αλλοίωση στις θηλές

Στην περίπτωση που πάσχεις από καρκίνο του μαστού, είναι πιθανό να παρατηρήσεις κάποια αλλοίωση στις θηλές σου. Αυτή εκδηλώνεται κυρίως με το «γύρισμά» τους προς τα μέσα ή κάποιες φορές με αλλοίωση στο σχήμα και το χρώμα τους.

4. Εκροή υγρού

Σε περίπτωση που παρατηρήσεις εκροή υγρού από τις θηλές σου, χωρίς να είναι γάλα, καλό θα είναι να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό. Ειδικά σε περίπτωση που το υγρό βγαίνει χωρίς να ασκήσεις κάποια πίεση ή η θηλή σου συγκεντρώνει αίμα στις άκρες της.

Γενικότερα, οφείλεις να εξετάζεσαι τακτικά και να ακολουθείς πιστά τις συμβουλές και τις προτροπές του γιατρού σου. Εάν παρατηρήσεις επάνω σου κάτι το οποίο σε ανησυχεί, μην διστάσεις άμεσα να απευθυνθείς σε αυτόν, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος αντίδρασης.

Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος του Μαστού: 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Μεταστατικός καρκίνος μαστού: Πώς είναι η ζωή σου μετά τη μετάσταση;

Καρκίνος μαστού: Τι είναι η προφυλακτική μαστεκτομή, πότε και γιατί γίνεται;

Έχω πυκνούς μαστούς. Μπορεί να διαγνωστεί καρκίνος με απλή μαστογραφία;

 

Σχετικά άρθρα