Αρχική / Teens / Θέλω να αλλάξω σχολείο αλλά οι γονείς μου δε με αφήνουν!
Θέλω να αλλάξω σχολείο αλλά οι γονείς μου δε με αφήνουν! thumbnail

H 15χρονη Διονυσία, αναγνώστρια του boro.gr

Θέλω να αλλάξω σχολείο αλλά οι γονείς μου δε με αφήνουν!

Εδώ και μέρες με έχει πιάσει κάτι. Νιώθω ένα βάρος μέσα μου πάω πρώτη λυκείου. Θα άλλαζα σχολείο μαζί με τις κολλητές μου αλλά όλα ξαφνικά ακυρώθηκαν. Οι γονείς μου δεν μου επέτρεψαν να αλλάξω για το καλό μου λέγοντας ότι το επίπεδο του λυκείου που θα πήγαινα πρώτα είναι καλύτερο από εκείνο που ήθελα. Δεν θέλω να είμαι με τα ίδια άτομα να κάνω τα ίδια πράγματα. Όλα είναι τα ίδια ξανά και ξανά. Ο χώρος του λυκείου είναι απαίσιος. Το έχω βαρεθεί όλο αυτό και όλο αυτό με στεναχωρεί γιατί δεν μπορώ να το αλλάξω. Σε αυτό το λύκειο δεν έχω και τόσους φίλους. Οι πιο πολλοί από αυτούς νοιάζονται πιο πολύ για τον εαυτό τους. Έχω απελπιστεί πραγματικά και ψάχνω λύσεις αλλά δεν βρίσκω τίποτα και έτσι καταλήγω πάλι στην στεναχώρια και την μοναξιά.


Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Χρύσα Φερίδου


Αγαπητή αναγνώστρια,


Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεσαι σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου καλείσαι να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις που σε δυσκολεύουν.  Ολοκλήρωσες το Γυμνάσιο και θα πας στο Λύκειο. Ξεκινάς έναν νέο κύκλο στην εκπαίδευσή σου. Αναφέρεις ότι οι φίλες σου θα αλλάξουν σχολείο ενώ οι γονείς σου δεν είναι θετικοί στο να κάνεις το ίδιο και εσύ. Αυτό σε δυσαρεστεί πολύ όπως γράφεις και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σου.


Θα σου πρότεινα να μιλήσεις ανοιχτά με τους γονείς σου για το πως αισθάνεσαι και πόσο δύσκολο είναι αυτό για εσένα. Είναι σημαντικό να μοιραστείς μαζί τους τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου αλλά και να ακούσεις προσεκτικά τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Η συζήτηση αυτή θα ήταν καλό να γίνει σε ένα κλίμα ήρεμο, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι σου. Αν παρόλα αυτά δεν μπορεί να αλλάξει κάτι θα μπορούσες να σκεφτείς εναλλακτικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο ικανοποιημένη. Για παράδειγμα, να συζητήσεις μαζί τους το ενδεχόμενο να βλέπεις συχνότερα τις φίλες σου εκτός σχολείου και να αποκτήσεις καινούριες δραστηριότητες.  Με άλλα λόγια, αντί να επικεντρώνεσαι στους περιορισμούς να επικεντρωθείς στις δυνατότητες που έχεις.


Χρύσα Φερίδου, PgDip., Msc


c.feridou@gmail.com


τηλ. 6932729649

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X