Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η Τουρκία απειλεί τους Κούρδους του Ιράκ μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία
Η Τουρκία απειλεί τους Κούρδους του Ιράκ μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία thumbnail

Η Τουρκία απειλεί τους Κούρδους του Ιράκ μετά το "ναι" στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Παρά το γεγονός ότι τα επίσημα (δεδομένων των συνθηκών) αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, οι Κούρδοι του Ιράκ ανακοίνωσαν από την Τρίτη τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.


Η ηγεσία της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ έκανε λόγο για συμμετοχή κοντά στο 70% (3,3 εκατ. ψηφίσαντες σε 4,5 εκατ. κατοίκους), ανακοινώνοντας ότι το «ναι» στην ανεξαρτησία κέρδισε στις εκλογές.


Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις και αφού ο ηγέτης της περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί κάλεσε εκ νέου τη Βαγδάτη σε διάλογο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι έστειλε τελεσίγραφο προς την περιοχή.


Ζήτησε να παραδοθεί στην κυβέρνηση του μέχρι την Παρασκευή ο έλεγχος των αεροδρομίων του Ιρακινού Κουρδιστάν και τα συνοριακά περάσματα με την Τουρκία, το Ιράν και την Συρία, αναφέροντας τις ενέργειες που αναμένεται να κάνει στη συνέχεια.


«Δεν θα παραδώσω την ενότητα της χώρας μου, είναι το εθνικό και συνταγματικό μου καθήκον» δήλωσε ο Αμπάντι προειδοποιώντας πως θα διατάξει απαγόρευση πτήσεων πάνω από το ιρακινό Κουρδιστάν, είτε σε ανθρωπιστικές ή όποιες άλλες «έκτακτες» πτήσεις. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα αυτό το Ιρακινό κοινοβούλιο.


Ο Μπαρζανί, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι ο σωστός δρόμος, όχι οι απειλές ή η γλώσσα της βίας».


Ανοιχτές απειλές από την Άγκυρα


«Ειλικρινά δεν περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Μπαρζανί θα έκανε ένα τέτοιο λάθος» δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι «άκυρο» ασχέτως του αποτελέσματος του.


«Αυτό σημαίνει ότι υπολογίσαμε λάθος. Η απόφαση που ελήφθη χωρίς προηγούμενη συζήτηση ή συνάντηση είναι προδοσία προς την χώρας μας, μια περίοδο που οι σχέσεις μας ήταν στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους» τόνισε ο Ερντογάν και εξαπέλυσε τις απειλές του.


Οι Κούρδοι, είπε, τώρα θα πεινάσουν εάν η Τουρκία σταματήσει την διέλευση των φορτηγών και του πετρελαίου μέσω των συνόρων της:


«Θα μείνουν στα κρύα του λουτρού όταν αρχίσουμε να επιβάλουμε τις κυρώσεις μας. Όλα θα τελειώσουν [για τους Κούρδους] όταν κλείσουμε τις στρόφυγγες του πετρελαίου και τα έσοδα τους εξανεμιστούν και δεν θα μπορούν να βρουν πουθενά τρόφιμα όταν τα φορτηγά μας σταματήσουν να πηγαίνουν στο βόρειο Ιράκ»


Η μόνη χώρα που στήριξε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία- θύμισε ο Ερντογάν- είναι το Ισραήλ.


«Ποιός θα αναγνωρίσει το δημοψήφισμα σας; Το Ισραήλ. Ο κόσμος όμως δεν είναι το Ισραήλ. Θα έπρεπε να ξέρετε ότι το να κουνάτε τις Ισραηλινές σημαίες δεν πρόκειται να σας σώσει» είπε ο Ερντογάν.


«Εάν η μόνη υποστήριξη προς το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι από το Ισραήλ και εάν το PKK αρχίσει να γιορτάζει [τα αποτελέσματα] ακόμα πριν κλείσουν οι κάλπες, τότε [το δημοψήφισμα] δεν είναι ούτε αθώο ούτε νόμιμο. Εάν ο Μπαρζανί και η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν δεν κάνουν πίσω σε αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατόν, θα περάσετε στην Ιστορία με την ντροπή ότι σύρατε την περιοχή σε έναν εθνοτικό πόλεμο».


Άλλωστε, συμπλήρωσε ο Ερντογάν, οι Κούρδοι του Ιράκ δεν είναι ικανοί να σχηματίσουν δικό τους κράτος.


«Δεν έχουν ιδέα πώς να συγκροτήσουν κράτος. Νομίζουν ότι είναι κράτος μόνο και μόνο επειδή το λένε. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και δεν πρόκειται να συμβεί». Ο Μπαρζανί πρέπει να «εγκαταλείψει τώρα αυτή την περιπέτεια» προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.


Επειδή τα 600.000 βαρέλια πετρελαίου που εξάγουν οι Κούρδοι διοχετεύονται στην αγορά σχεδόν αποκελιστικά από αγωγούς μέσω Τουρκία προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, η Αγκυρα έχει μεγάλη επιρροή όχι μόνο στην οικονομία της περιοχής, αλλά και στο σύστημα διανομής που δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση των αυτόνομων περιοχών να πληρώνουν τους μισθούς και να συντηρηούν τις υποδομές.


«Η οικονομία των Κουρδικών περιοχών βασίζεται σε έναν και μόνο αγωγό που διοχετεύει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές και ο οποίος περνάει από την Τουρκία. Εάν κλείσει αυτός ο αγωγός, στραγγαλίζεται η Κουρδική οικονομία», λέει ο ειδικός αναλυτής Μπιλάλ Ουαχάμπ.


Την ίδια ώρα η Αγκυρα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις με τους Ιρακνιούς στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν, μόλις 3 χιλιόμετρα από το συνοριακό πέρασμα Habur, ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων, ασκήσεις πραγματοποιεί και ο Ιρανικός στρατός.


Πανηγύρια


Αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες ο ουρανός του Ερμπίλ γέμισε με πυροτεχνήματα, ενώ οι Κούρδοι του Ιράν πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στα σύνορα με το Ιράκ.


Τις συγκεντρώσεις στις πόλεις Μπανέχ, Σαγκχέζ και Σαναντάζ μετέδωσε και η ιρανική τηλεόραση, κάτι που θεωρείται πρωτόγνωρο.


Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να φέρει επίσημη ανεξαρτησία για την περιοχή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που σε κάτι τέτοιο εναντιώνονται όλες οι γειτονικές χώρες, αλλά και οι πιο ισχυροί παίκτες της παγκόσμιας κοινότητας.


Ενδέχεται, όμως, να φέρει σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή, από τη στιγμή που Τουρκία, Ιράν και Συρία έχουν και αυτές στα εδάφη τους εκατομμύρια Κούρδους.


Αβεβαιότητα, παράλληλα, επικρατεί και για το κοινό στρατιωτικό μέτωπο κατά του ISIS.


Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι έχουν βρεθεί από νωρίς στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά των τζιχαντιστών και έχουν πληρώσει σημαντικό «φόρο αίματος».


Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ εναντιώνονται στο δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει νέα αποσταθεροποίηση στην περιοχή.


Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν την ιστορική σχέση που έχουν με τους Κούρδους του Ιράκ, αλλά το δημοψήφισμα θα επιτείνει τις δυσκολίες για τους ίδιους.


Οι ημέρες αυτές, βέβαια, για τον κουρδικό λαό, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δεκαετίες διασκορπισμένος ανάμεσα σε τέσσερις χώρες είναι αναμφίβολα ιστορικές.


Η εποχή της αβεβαιότητας, όμως, δεν έχει τελειώσει…


Πηγή: efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X