Πόσο ελεύθερες είναι οι εκλογές στο Ιράν;

Κι έτσι έμεινε ένας. Μόλις ένας μετριοπαθής έμεινε μεταξύ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στο Ιράν. Πρόκειται για τον Χασάν Ροχανί, έναν πρώην επικεφαλής των διαπραγματευτών του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, που είναι γνωστός για τις κεντρώες και συμφιλιωτικές του απόψεις. Πίσω του έχουν συνταχθεί πλέον οι μεταρρυθμιστές της χώρας, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Χαταμί.

Χθες το βράδυ αποσύρθηκε από τη μάχη ο Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ, ο μοναδικός μεταρρυθμιστής που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών του Ιράν. Έμειναν έτσι έξι υποψήφιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πιστοί στον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Αυτός άλλωστε αποφασίζει για τα περισσότερα πράγματα που αφορούν τον υπόλοιπο κόσμο, όπως είναι ο εμπλουτισμός του ουρανίου ή η στήριξη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ τηλεφώνησε το Σαββατοκύριακο σ’ έναν ιρανό φίλο του και τον ρώτησε πώς αισθάνεται. Εκείνος του είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, αφού κανείς από τους υποψηφίους δεν εκπροσωπεί τις αξίες που έχουν σημασία για εκείνον. “Γνωρίζουν καλά ότι δεν υπηρετούν τη δημοκρατία

Σχετικά άρθρα