Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νόμιμες υπό προϋποθέσεις οι κάμερες ασφαλείας σε πολυκατοικίες
Νόμιμες υπό προϋποθέσεις οι κάμερες ασφαλείας σε πολυκατοικίες thumbnail

Νόμιμες υπό προϋποθέσεις οι κάμερες ασφαλείας σε πολυκατοικίες

Νόμιμη αλλά κάτω από συγκεκριμένους όρους είναι η τοποθέτηση κάμερας ασφαλείας σε κοινόχρηστους όρους πολυκατοικίας. Αυτό υποστηρίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την υπ' αριθμ. 5/2017 γνωμοδότησή της.


Συγκεκριμένα, αναφέρει πως δεν επιτρέπεται η καταγραφή ήχου αλλά και η ανάρτηση του βιντεοσκοπημένου υλικού σε ιστοσελίδα ή η επίδειξή του σε τρίτα πρόσωπα. Παράλληλα, ο ένοικος του διαμερίσματος ο οποίος τοποθετεί κάμερα έχει όλες τις υποχρεώσεις και ευθύνες του  νόμου για την προστασία  των προσωπικών δεδομένων. Τέλος, τα δεδοµένα που καταγράφονται, θα διατηρούνται το πολύ έως 48 ώρες.  


Η Αρχή κλήθηκε να απαντήσει σε καταγγελίες που αφορούσαν σε κάμερες ασφαλείας που τοποθετήθηκαν έξω από διαμερίσματα πολυκατοικιών. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει κάμερα εικόνας στο χώρο εισόδου ενός διαµερίσµατος πρέπει να περιορίζεται   το πεδίο εµβέλειας της κάµερας  στον απολύτως απαραίτητο χώρο µπροστά  από τη  πόρτα εισόδου του  διαµερίσµατος, ώστε να επιτηρείται αποκλειστικά και µόνο η πόρτα αυτή και ο εκάστοτε ευρισκόµενος µπροστά της, χωρίς να λαµβάνεται εικόνα απόλοιπούς κοινόχρηστους χώρους, όπως  σκάλαή   ανελκυστήρα ούτε από πόρτες ή χώρο εισόδου γειτονικών  διαµερισµάτων (προς κάθε  κατεύθυνση).


Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή αναγκαστικά έχει μεγαλύτερη εμβέλεια καταγραφής, τότε απαιτείται  η προηγούµενη σύµφωνη γνώµη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου. "Ο ένοικος που εγκαθιστά την κάµερα, οφείλει, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να µεριµνήσει να λάβει τη συναίνεση των ενοίκων των  επηρεαζόµενων διαµερισµάτων,  παρέχοντας σε  αυτούς, εκ των προτέρων,  κάθε  πληροφορία  σχετικά µε το σύστηµα  βιντεοεπιτήρησης, συµπεριλαµβανοµένης  της ακριβούς εµβέλειας της κάµερας" αναφέρεται.


Αν είναι αδύνατη η ομοφωνία, τότε αρκεί η σύµφωνη γνώµη των 2/3 των ενοίκων των επηρεαζόµενων διαµερισµάτων του ορόφου.


Πηγή: news247.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X