Η «μεταμόρφωση» της σπανακόπιτας… σε croque monsieur

<p>Το πληθωρικό γαλλικό σάντουιτς αποκτά ελληνική ιθαγένεια με το προζυμένιο ψωμί, τη φέτα και τη γέμιση της κλασικής πίτας. Ωραία ιδέα για ένα περιποιημένο κυριακάτικο πρωινό από τον σεφ <strong>Αλέξανδρο Τσιοτίνη</strong>.</p>
<p><strong>Υλικά</strong></p>
<p>6-8 φέτες χωριάτικο προζυμένιο ψωμί</p>
<p>2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</p>
<p>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</p>
<p>100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη</p>
<p><strong>Για τη γέμιση</strong></p>
<p>200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού (έτοιμα καθαρισμένα, σε σακούλα στα σούπερ μάρκετ)</p>
<p>3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα</p>
<p>1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο</p>
<p>1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη</p>
<p>1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος</p>
<p>1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος</p>
<p>1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο</p>
<p>40 ml ελαιόλαδο</p>
<p>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</p>
<p><strong>Για την μπεσαμέλ</strong></p>
<p>40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις</p>
<p>40 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο</p>
<p>500 ml φρέσκο γάλα</p>
<p>1 αυγό</p>
<p>1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο</p>
<p>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</p>
<p><strong>Διαδικασία</strong></p>
<p><strong>Γέμιση:</strong> Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.</p>
<p><strong>Μπεσαμέλ:</strong> Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς το με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς σφιχτή κρέμα χωρίς σβόλους. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.</p>
<p><strong>Σερβίρισμα:</strong> Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Αλείφουμε με το λάδι τις φέτες του ψωμιού και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αποσύρουμε από τον φούρνο, απλώνουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη φέτα και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, συνοδεύουμε με αυγά ποσέ.</p>
<p>Πηγή: gastronomos.gr</p>
<p> </p>

Σχετικά άρθρα