Κοτόπουλο φούρνου λεμονάτο με πατάτες

<p>Ένα κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, τόσο ζουμερό, νόστιμο και ευωδιαστό που θα σας το ζητάνε συνέχεια.</p>
<p><strong>Υλικά Συνταγής</strong></p>
<p>1 μεγάλο κοτόπουλο γύρω στα 1.800 γραμ. με 2 κιλά</p>
<p>10 πατάτες</p>
<p>3/4 φλ. ελαιόλαδο</p>
<p>1 φλ. νερό</p>
<p>2 λεμόνια</p>
<p>4 σκ. σκόρδο</p>
<p>1 πορτοκάλι</p>
<p>λίγα φρέσκα βότανα (ρίγανη-θυμάρι-δεντρολίβανο ή ένα της αρεσκείας σας)</p>
<p>αλατοπίπερο</p>
<p><strong>Εκτέλεση</strong></p>
<p>Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του.</p>
<p>Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4 και γεμίζουμε την κοιλιά. Βάζουμε τα βότανα και τα σκόρδα.</p>
<p>Αλείφουμε το κοτόπουλο με λάδι εξωτερικά και το αλατοπιπερώνουμε. Το ακουμπάμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω, όπως ακριβώς βάζουμε τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων.</p>
<p>Ολόγυρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το λεμόνι, το νερό και το ελαιόλαδο.</p>
<p>Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. Αφαιρούμε το σκέπασμα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40′, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να μείνουν με το λάδι τους.</p>
<p>Αφήνουμε το κοτόπουλο, αφού ψηθεί, να σταθεί για 15′ να ανακτήσει τα υγρά του. Έτσι βγαίνει ζουμερό και τρυφερό.<br /><strong></strong></p>
<p><strong>Extra tip</strong></p>
<p>Χρησιμοποιήστε τις σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες με την φλούδα τους, στην κοιλιά του πουλερικού ή μέσα στο ταψί, για να δώσετε υπέροχο άρωμα στο φαγητό σας. Το ψημένο σκόρδο μετατρέπεται σε μια γλυκιά κρέμα, με απαλή επίγευση σκόρδου.</p>
<p>Πολλές φορές αυτή τη γλυκιά κρέμα σκόρδου, τη χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε μια σάλτσα ή μια βινεγκρέτ.</p>
<p>Πηγή: argiro.gr</p>

Σχετικά άρθρα