Ζαλίζομαι συνέχεια στο αυτοκίνητο και κάθε ταξίδι είναι εφιάλτης! Τι να κάνω;

Από μικρή ζαλίζομαι στο αυτοκίνητο, ειδικά όταν έχει πολλές στροφές ο δρόμος. Παλιά ζαλιζόμουν και στα λεωφορεία αλλά τώρα το παθαίνω σπάνια. Ωστόσο, κάθε φορά που ταξιδεύω είναι σίγουρο ότι θα ζαλιστώ. Έχω δοκιμάσει<br />να κοιτάω έξω -μου έχουν πει ότι έτσι δεν θα ζαλίζομαι – αλλά δεν πιάνει. Τα περισσότερα ταξίδια με αυτοκίνητο τα βγάζω ξαπλωμένη στο κάθισμα και συχνά παίρνω δραμαμίνες για να… βγάλω το ταξίδι!… Ωστόσο μπορεί να ζαλιστώ και σε μικρότερες αποστάσεις στο αυτοκίνητο, ακόμα κι όταν κάθομαι στο μπροστινό κάθισμα! (στη θέση του συνοδηγού εννοείται)… Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Πώς με συμβουλεύετε να το αντιμετωπίσω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόκειται για περίπτωση ναυτίας εν κινήσει που συχνά μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα γαστρεντερικής αναστάτωσης, εμετό, ζάλη, ωχρότητα, εφίδρωση, αδυναμία, υπνηλία και κεφαλαλγία. Παρατηρείται, όπως μας επισημάνατε και εσείς, κατά τη διάρκεια μακρών και μη ταξιδίων με επαναλαμβανόμενες γραμμικές, αλλά και κυκλικές, επιταχύνσεις/επιβραδύνσεις ή ως αποτέλεσμα αντίληψης αντιφατικών μεταξύ τους πληροφοριών ως προς τη κίνηση του σώματος από τα αισθητήρια όργανα του λαβύρινθου, των οφθαλμών και της ιδιοδεκτικότητας (αντιλαμβάνονται τη σχετική θέση των μελών του σώματος).

Ως σύμπτωμα αναφέρεται κυρίως από γυναίκες, και παιδιά μεταξύ 2 και 12 ετών. Κυριότερη αιτία του αποτελεί ο υπερβολικός ερεθισμός του αιθουσαίου οργάνου (λαβύρινθος) από την γραμμική ή κυκλική κίνηση του σώματος, καθώς και από την επιτάχυνση της βαρύτητας (ελιγμοί σε ανηφοροκατηφόρες). Ως αποτέλεσμα αυτής της υπερδιέγερσης και της επακόλουθης ενεργοποίησης κέντρων του εγκεφάλου μπορεί να προκληθεί αντανακλαστική ναυτία και εμετός. Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης ναυτίας εν κινήσει αποτελούν ο κακός αερισμός, η συναισθηματική φόρτιση, η ημικρανία, η λαβυρινθίτιδα και οι ορμονικές διακυμάνσεις (πχ κατά την εγκυμοσύνη ή με τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων). Ως μέτρα αντιμετώπισης αυτού του δυσάρεστου αισθήματος, και πέραν της προτίμηση των μπροστινών θέσεων επιβίβασης με θέα τον ανοιχτό έμπροσθεν ορίζοντα όπου η αντίληψη της κίνησης είναι πιο προφανής (χωρίς αντιφατικές μεταξύ τους αισθήσεις), θα μπορούσα να σας συστήσω τον καλό αερισμό της καμπίνας των επιβατών, και την αποφυγή του διαβάσματος, του καπνίσματος καθώς και της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος και τροφής πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αντιθέτως και ειδικά σε μακρά ταξίδια η ενυδάτωση (ακόμα και με ανθρακούχα ροφήματα) και τα ήπια σνακς (όπως τα ξηρά κράκερς) βελτιώνουν την κατάσταση. Τέλος ο ύπνος και η ύπτια ή ημικατακεκλιμένη θέση επίσης βοηθούν. Η σταδιακή προσαρμογή αποτελεί το κλειδί της πρόληψης και επιτυγχάνεται με την επαναλαμβανόμενη έκθεση στα ερεθίσματα που προκαλούν αυτού του είδους τη ναυτία. Αν παρά αυτά τα προληπτικά μέτρα επιμένει το σύμπτωμα που νιώθετε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο παθολόγο, γενικό ιατρό ή ωτορινολαρυγγολόγο για να διερευνήσει την περίπτωσή σας και να σας προτείνει την καλύτερη αντιμετώπισή της με φαρμακευτικά (όπως αντισταμινικά και αντιχολινεργικά) και άλλα μέσα.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω χαμηλό αιματοκρίτη και ζαλίζομαι… Τι μπορώ να κάνω;

Όταν σηκώνομαι απότομα ζαλίζομαι και όλα μαυρίζουν γύρω μου. Τι μου συμβαίνει;

 

Σχετικά άρθρα