Γιατί ανησυχεί η Μέρκελ

Βερολίνο: Της Φαίης Καραβίτη

Αν η Αθήνα βρισκόταν ως τώρα υπό συνεχή παρακολούθηση από το Βερολίνο, από την περασμένη Τρίτη οι συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ που ασχολούνται με την Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η απειλή πρόωρων εκλογών και κοινωνικής αναταραχής έχουν εκνευρίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από την Αθήνα, ανησυχεί ότι χάνεται σταδιακά ο έλεγχος των κοινωνικών αντιδράσεων και ότι η κατάσταση προσλαμβάνει ήδη ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μέρκελ δεν δήλωσε ποτέ ότι αγάπησε ξαφνικά τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν ξεχνά άλλωστε ότι επί δύο χρόνια, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέρριπτε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης και δεν έδειχνε να συγκινείται ούτε με τις δικές της νουθεσίες μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η στήριξη που του παρέχει τον τελευταίο χρόνο είναι αναγκαστική και βεβαίως δεν ήλθε παρά μόνο μετά την πλήρη και έμπρακτη συμμόρφωσή του. Οι επιφυλάξεις ωστόσο ουδέποτε εξαλείφθηκαν πραγματικά, ενώ συνεργάτες της καγκελαρίου μιλούν συχνά για ανάγκη η οποία εξελίχθηκε σε… φιλοτιμία.

Η εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου εντείνει βεβαίως τις ευαισθησίες από την πλευρά του Βερολίνου, που δεν κρύβει ότι μέχρι τότε θέλει απόλυτη ησυχία σε όλα τα μέτωπα. Προκειμένου μάλιστα να διασφαλίσει αυτή την ησυχία, έχει κινητοποιήσει και τον μηχανισμό του ώστε τόσο οι Γερμανοί πολιτικοί όσο και ο Τύπος να διαπιστώνουν κάθε τόσο βήματα προόδου που σημειώνονται στην Αθήνα, αναγορεύοντας σε “επιτυχία

Σχετικά άρθρα