Δεν σβήνει η «φωτιά» στην Τουρκία

Ιδιαίτερα δύσκολες ήταν οι ώρες που προηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, την Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ συμπληρώθηκαν 16 ημέρες ταραχών και συγκρούσεων στην Τουρκία. Πλέον πολλά εξαρτώνται από τη σημερινή ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη.

Η προειδοποίηση του Τούρκου πρωθυπουργού χθες από την Άγκυρα, προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πήρε για ακόμα μία φορά την μορφή βίαιης και αιματηρής καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μέσα σε λίγα λεπτά με χημικά μέσα και αντλίες νερού, οι δυνάμεις καταστολής απομάκρυναν τους συγκεντρωμένους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 44 τραυματίες, ενώ σύμφωνα με τον νομάρχη της Κωνσταντινούπολης δεν υπήρξε νεκρός.

Σε βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, διαδηλωτής έχει εγκλωβιστεί κάτω από υδροφόρα της αστυνομίας που νωρίτερα τον είχε παρασύρει στο πέρασμά της.

Το σχέδιο των αστυνομικών δυνάμεων είχε στόχο την εκκένωση της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί, την απομάκρυνση σκηνών και αυτοσχέδιων καταλυμάτων, ενώ ακολούθησε η τοποθέτηση οδοφραγμάτων και το μπλοκάρισμα όλων των δρόμων που οδηγούν στα συγκεκριμένα σημεία. Κατά την διάρκεια της νύχτας ένταση και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία καταγράφηκαν στους παράδρομους γύρω από την πλατεία Ταξίμ, αλλά και στις συνοικίες Χαλκηδόνα και Φενέρμπαχτσε.

Για άλλη μια φορά διαδηλωτές κατέφυγαν σε ξενοδοχεία προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη από τις αρχές, ωστόσο η αστυνομία δεν δίστασε να κάνει χρήση χημικών στο ξενοδοχείο Divan με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα όσοι διέμεναν σε αυτό, παίρνοντας το μέρος των διαδηλωτών. Στην Άγκυρα χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησαν κατά την διάρκεια της νύχτας καθιστική διαμαρτυρία στη Λεωφόρο Κένεντι, με επικεφαλής βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανακοίνωσαν απεργία

Μετά τα χθεσινά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη τα εργατικά συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία για αύριο Δευτέρα. Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς ο Μουσταφά Τουργκούτ, εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που αριθμεί 240.000 μέλη, ανακοίνωσε την πρόθεση για γενική απεργία, ενώ σήμερα αναμένεται να καθορίσει την στάση της η Συνομοσπονδία Επαναστατικών Συνδικάτων Εμποροϋπαλλήλων.

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com

Αιματηρή επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ

Σχετικά άρθρα