Πόνος στους ώμους: Πού οφείλεται και πώς θα τον αντιμετωπίσεις;

Είναι πολύ πιθανό στην καθημερινότητά σου και τις συνηθισμένες ασχολίες σου, που αυτή περιλαμβάνει, να αισθάνεσαι ενοχλήσεις στους ώμους σου, που εκδηλώνονται με την μορφή πόνου, όταν πας να κάνεις κάποια κίνηση.

Εάν αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο χρόνιο πρόβλημα που μπορεί να έχεις ή σε κάποια εντονότερη μορφή άσκησης που έκανες για τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, τότε το πρόβλημα έγκειται αλλού.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι ώμοι είναι ένα πολύ συνηθισμένο μέρος του σώματος στο οποίο εμφανίζονται πιο συχνά ενοχλήσεις ή πόνοι, καθώς πρόκειται για την πιο… κινητική άρθρωσή σου.

«Ένοχη» η στάση του σώματος

Αν και στέκονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, που κατά πάσα πιθανότητα είναι η αιτία των πόνων που έχεις, οι επιστήμονες επισημαίνουν ιδιαίτερα έναν πολύ βασικό παράγοντα: Την κακή στάση του σώματος.

H κακή στάση του σώματος, λένε, μπορεί να προκαλέσει μυϊκές ανισορροπίες, καθώς ορισμένοι μύες είναι πολύ σφιχτοί και άλλοι υπερβολικά τεντωμένοι και πιο αδύναμοι.

Αυτές οι ανισορροπίες στη δύναμη και την ένταση κάνουν το βραχιόνιο – ή το χέρι – να μην κάθονται τέλεια στην ωμοπλάτη.

Και δεδομένου ότι αυτές οι ανισορροπίες είναι συχνά το αποτέλεσμα του meeting σε ένα γραφείο ή πολλών ωρών πάνω από ένα πληκτρολόγιο όλη την ημέρα, ο καθορισμός της στάσης σου είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλεις οι ώμοι σου να σταματήσουν να σε πονούν και να λειτουργούν, όπως πρέπει.

Η… ανατομία των ώμων

Γιατί, όμως, οι ώμοι είναι τόσο περίπλοκοι και ευαίσθητοι μαζί; Βάσει της ανατομίας, είναι η άρθρωση του βραχιονίου στην ωμοπλάτη σου.

Ο βραχίονας κινείται πάνω στην λεπίδα του ώμου και η λεπίδα του ώμου κινείται πάνω στο στέλεχος. Υπάρχει επίσης η κλείδα, η οποία αλληλεπιδρά με το στέρνο και την ωμοπλάτη.

Με τόσο πολλά πράγματα, οτιδήποτε από τα κοινά μυϊκά στελέχη μέχρι τα μυϊκά «τραβήγματα», η ρήξη του στροφικού πετάλου, η θυλακίτιδα, οι εξάρσεις, οι υπογουλαρώσεις και η εξασθένιση των συνδέσμων μπορούν να επηρεάσουν τους ώμους και να προκαλέσουν πόνο ή δυσφορία.

Εάν πάλι, έχεις καλή στάση σώματος και οι πόνοι στους ώμους σου συνεχίζουν, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από το σύνδρομο «πρόσκρουσης του ώμου».

Στην περίπτωση αυτή, τα οστά της περιοχής δεν εφάπτονται αρμονικά στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να νιώθεις τους συγκεκριμένους πόνους.

Αναφορικά με τη βελτίωση της στάσης του σώματός σου, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να «ανοίξεις» το στήθος σου, έχοντας ίσια την πλάτη σου.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα