Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε ο Τσίπρας: 720 εκ. ευρώ σε 3,4 εκ. πολίτες – Δείτε αν το δικαιούστε
Κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε ο Τσίπρας: 720 εκ. ευρώ σε 3,4 εκ. πολίτες - Δείτε αν το δικαιούστε thumbnail

Κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε ο Τσίπρας: 720 εκ. ευρώ σε 3,4 εκ. πολίτες – Δείτε αν το δικαιούστε

Διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος με δικαιοσύνη από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση στους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.


Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι διαπραγματευτήκαμε σκληρά ώστε το πρόγραμμα να δώσει ανάσα σε όσους υπέστησαν πλήγματα στην πρώτη φάση των μνημονίων. "Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μπορούμε να δώσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με πέρυσι μια και η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους. Το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ", δήλωσε.Από το 1,4 τα 720 εκ. θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης προς 3,4 εκ. συμπολίτες μας, αφορολόγητης και ακατάσχετης.Αυτήν την εβδομάδα κατατίθεται ο νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν διανεμηθεί με κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης και προτεραιότητα τους άνεργους, νέους, συνταξιούχους. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη, είπε ο πρωθυπουργός. Και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες:Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.Για οικογένειες με δύο παιδιά,  • για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,

  • για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και

  • για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,  • για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,

  • για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και

  • για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.


Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,  • για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ

  • για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και

  • για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.


315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.


Από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Με αυτόν το τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός, διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.


Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει σημειώσει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις και πρόσθεσε:


Το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και αναμένεται να σημειώσουμε για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, κατά τα έτη της διακυβέρνησης μας και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί.


Ο προϋπολογισμός θα σημειώσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%.


Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος.
Αλλά και αποτέλεσμα του αποφασιστικού περιορισμού της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής, είπε ο πρωθυπουργός.


Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Πηγή: ert.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X