Αρχική / Παιδί / 10 απλοί κανόνες για τους μέλλοντες γονείς: Από τη σύλληψη, μέχρι τη γέννηση και τον θηλασμό
10 απλοί κανόνες για τους μέλλοντες γονείς: Από τη σύλληψη, μέχρι τη γέννηση και τον θηλασμό thumbnail

10 απλοί κανόνες για τους μέλλοντες γονείς: Από τη σύλληψη, μέχρι τη γέννηση και τον θηλασμό

Αν το ζευγάρι αναρωτιέται πώς να προετοιμάσει τη δημιουργία της νέας ζωής, ορίστε μερικοί απλοί αλλά ιδιαίτερα δυναμικοί κανόνες:


1. Σύλληψη με αγάπη


H επιστήμη αποφαίνεται ανενδοίαστα ότι "η ψυχική κατάσταση του ζεύγους κατά την εποχή της σύλληψης, αν είναι κακή, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό πεδίο ανάπτυξης του εμβρύου, που μπορεί να εμφανιστεί με συγγενή ανωμαλία". Προτρέπει την αποφυγή σύλληψης σε περιόδους κακής ψυχικής κατάστασης των ερωτικών συντρόφων (ανακοίνωση ομάδας ιατρών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων).


Κατά τη σύλληψη δημιουργείται το γενετικό σχέδιο της νέας ζωής. Το σχέδιο αυτό, δηλαδή το DNA του παιδιού, έχει απόλυτη σχέση με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, την εσωτερική στάση του ζεύγους κατά την ένωση του.


Μια στάση θαυμασμού, εκτίμησης και αγάπης δημιουργεί έναν "ηθμό" (φίλτρο), μέσα από τον οποίο οι καλύτερες ιδιότητες των προγόνων ευνοούνται να εκδηλωθούν στο πρώτο DΝΑ της νέας ύπαρξης, από τις άπειρες, καλές και κακές, που ασφαλώς υπάρχουν σε εφτά γενεές προγόνων από την πατρική και εφτά γενεές από τη μητρική γραμμή!


"H επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του ζεύγους πριν και κατά τη σύλληψη, από την ποιότητα της αγάπης του", υποστηρίζει ο γενετιστής Δρ. Β. Lipton.


Χαρά, ανάταση, θαυμασμός, βαθιά αγάπη και τρυφερότητα στη σχέση του ζευγαριού, δηλαδή μια ευγενής φυσική, ψυχικά και πνευματική εξίσου ερωτική επικοινωνία του ζεύγους, αποτελούν τα αναγκαία πλαίσιο-θεμέλιο για την εκδήλωση σπουδαίων χαρισμάτων στη νέα ύπαρξη που έρχεται να ενσαρκωθεί κοντά τους.


Ας γνωρίζουν οι νέοι που αγαπιούνται και προχωρούν να δημιουργήσουν οικογένεια ότι η ερωτική κατάσταση έχει θαυμαστές συνέπειες αν βιωθεί με ανάταση, τρυφερότητα και ενθουσιασμό. Κι ότι πρέπει να προετοιμαστούν να ζήσουν κάτι το "μεγάλο" σε ψυχή και φως για να ελκύσουν μια "μεγάλη" φωτεινή ψυχή.


Αυτή τη "μεγάλη" ψυχή έχουν στη συνέχεια, στους εννέα µήνες, να της δώσουν δυνατότητα έκφρασης, δηλαδή δυνατότητα εκδήλωσης όλων των χαρισμάτων της, μεριµνώντας να ζήσουν με χαρά, περηφάνια για τη νέα ζωή, καλωσόρισμα, ενθουσιασμό, ώστε με τον πιο αρμονικό τρόπο να γίνει η δόμηση σώματος και ψυχής (επιγενετική).


Av το ζευγάρι κατά τη σύλληψη αποτελεί τον αρχιτέκτονα που συνθέτει το σχέδιο της νέας ύπαρξης, η έγκυος αποτελεί τον κτίστη που θα οικοδομήσει όλη την κατασκευή, βάζοντας την εργασία και τα υλικά. Και όπως ο κτίστης μιας οικοδομής έχει δυνατότητα να βελτιώσει το αρχικό σχέδιο, να ισιώσει το στραβό δωμάτιο, να ανοίξει μεγαλύτερα παράθυρα, να χρησιµοποιήσει καλύτερα υλικά, έτσι και η έγκυος µε τη µεγάλη μορφοποιό δύναμή της, καθώς μετέχει στη συνεχή διαµόρφωση του γενετικού κεφαλαίου (επιγενετική), μπορεί να βελτιώσει το σχέδιο, να δώσει δυνατότητα εκδήλωσης ό,τι πιο ευγενούς και πιο εξελιγμένου, αφυπνίζοντας τα πλέον ευγενή συναισθήματα, να δώσει δυνατό μυελίνωσης-συναπτογένεσης όλο και περισσότερων εγκεφαλικών περιοχών. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης:


α) Εγκράτεια επί πολλές ημέρες για την ενδυνάμωση του ανδρικού γεννητικού υλικού.


β) Πρωινή ηλιοθεραπεία του άντρα και της γυναίκας για θεραπεία των σαλπίγγων και ενδυνάμωση του γεννητικού τους συστήματος. Πρόκειται για μια απλή, αλλά αναγκαία προετοιμασία για τη σύλληψή.


Η δημιουργική δύναµη της μητέρας δεν έχει τέλος… µε τον πατέρα δίπλα της.


2. Ανάπαυση της εγκύου και υγιεινή ζωή


Συνιστάται ύπνος νωρίς, διότι ο βραδινός ύπνος είναι πιο ζωογόνος. Καθόλου οινόπνευμα, ψυχοτρόπες ουσίες, τσιγάρο και χημικά ποτά, φάρμακα μόνο με οδηγία γιατρού. Όλα αποτελούν, σύμφωνα με πολλές ιατρικές έρευνες σοβαρούς παράγοντες τερατογένεσης και πρέπει να αποφεύγονται τελείως. Ας αναπαύεται η έγκυος και μέσα στη μέρα, διαλέγοντας πολλές μικρές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας συνδυασμένη με μικρές ευχές για το παιδί της.


3. Βαθιά αναπνοή


Συνιστάται βαθιά αναπνοή σε δεντροφυτεμένα ή καθαρά μέρη ή και στο μπαλκόνι, πολλές φορές την ημέρα, για καλή οξυγόνωση του αίματος και του εγκεφάλου μητέρας και παιδιού.


4. Σωστή διατροφή της εγκύου


Ας προτιμά η έγκυος και το ζευγάρι που προετοιμάζεται για τη σύλληψη τις ζωντανές, νωπές τροφές, άφθονα φρούτα και λαχανικά, πράσινες σαλάτες (σπανάκι, μαρούλι, λάχανο), αναποφλοίωτα δημητριακά, πατάτες, ωμό ελαιόλαδο (να προστίθεται στο φαγητό μετά το βράσιμο), ωμούς ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα για ασβέστιο, καρύδια για Ω3 λιπαρά οξέα), όσπρια, μαύρο ψωμί, μέλι αντί για ζάχαρη. Ας προτιμήσει γιαούρτι πρόβειο, που είναι πιο εύπεπτο, αντί για γάλα.


Καλό είναι επίσης να καταναλώνει ψάρι δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα και αναγκαίο για τη διάπλαση του "μεγάλου εγκεφάλου του ανθρώπινου μωρού", πολύ πιο ωφέλιμο από το κρέας, που σήμερα είναι ιδιαίτερα τοξινωμένο.


5. Εσωτερική γαλήνη, καλωσόρισμα, ενθουσιασμός


Ας σκέφτεται με περηφάνια τη μεγάλη τιμή να είναι μητέρα και να προσφέρει στον κόσμο μια άξια, δηµιουργική ύπαρξη. Ας καλωσορίζει το παιδί της καθημερινά. Αν υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή του ζευγαριού, ας μιλήσουν γι' αυτές στο παιδί, ας το βεβαιώσουν για την αγάπη τους. Αυτό το "μικροκλίμα" αγάπης και χαράς θα εξουδετερώσει τα δηλητήρια των δυσκολιών. "Η αγάπη των γονιών αποτελεί την ασπίδα του στις αντιξοότητες της ζωής", σύμφωνα με τον Δρ. Th. Verny.


6. Κοντά στη φύση και στο ωραίο, στο φως και στα χρώματα


Ας βλέπει και ας θαυμάζει η έγκυος την ομορφιά των λουλουδιών, των δέντρων, της θάλασσας, του βουνού, του ουρανού, του ήλιου, των ωραίων τοπίων. Ας θαυμάζει τη μαγεία της άνοιξης, την ανατολή του ήλιου, τον έναστρο ουρανό, την εναλλαγή των εποχών.


Ας θαυμάζει το φως του ήλιου κι ας εύχεται να έχει το παιδί της το φως του σαν σοφία για το νου του, τη ζεστασιά του σαν καλοσύνη και αγάπη στην καρδιά του και τη δύναμή του σαν υγεία στο σώμα του και δυναμισμό στη ζωή του (καρπαθιώτικο έθιμο). Η επαφή με το φως δυναμώνει το σώμα της εγκύου και του παιδιού και εγχαράσσει στο παιδί όλες τις αρετές. Ας εκτίθεται στην πρωινή λιακάδα, ας θαυμάζει τα χρώματα παντού. Το κάθε χρώμα θα φέρει σε εκείνη και στο παιδί της τις θαυμαστές του ιδιότητες.


7. Αγάπη των γονέων προς το μελλογένητο


Η αποδοχή της εγκυμοσύνης και η έκφραση της αγάπης του πατέρα και της μητέρας προς το παιδί αποτελούν μια ανεπανάληπτη βάση, το θεμέλιο της μελλοντικής υγείας του, της ευφυΐας του, της χαράς του για τη ζωή και της ικανότητάς του να αγαπήσει τον εαυτό του, το συνάνθρωπο, τη ζωή, σύμφωνα µε όλους τους ερευνητές επιστήμονες. Η επικοινωνία των γονιών με το παιδί, με το χάδι στην κοιλιά, με το λόγο, τη σκέψη και το συναίσθημα αποτελεί τη βάση της προγεννητικής αγωγής. Η αγάπη που καθημερινά εκφράζεται από τον πατέρα και τη μητέρα δημιουργεί άνθρωπους έξυπνους, κοινωνικούς, ευτυχισμένους.


8. Οραματισμός, ευχές των γονέων για το παιδί


Οι εικόνες της φαντασίας της μητέρας αλλά και του πατέρα αποτελούν εντυπώματα που θα καθοδηγούν αργότερα το παιδί. Ήδη οι αρχαίοι Έλληνες είχαν παρατηρήσει πως το παιδί μοιάζει με τις εικόνες που έβλεπε ή έτρεφε στη φαντασία της η μητέρα κατά τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη.


Οι Στωικοί υποστήριζαν ότι τα παιδιά μοιάζουν σε αυτά που η έγκυος φέρνει στο νου της με ευχαρίστηση.


Κατά τον Εµπεδοκλή, πολλές φορές γυναίκες ερωτεύτηκαν ήρωες και Θεούς και γέννησαν παιδιά όμοια με αυτούς.


Ας θαυμάζει μαζί το ζευγάρι τις αρετές των σπουδαίων ανθρώπων. Ας οραματίζονται για το παιδί τους το φως της σοφίας, τη ζεστασιά της καλοσύνης και της αγάπης και τη δύναμη της ζωής, την υγεία και τη δημιουργικότητα.


9. Λόγος και μουσική


Ας μιλούν στο παιδί και οι δύο γονείς. Ας συνηθίσει η μητέρα να διαβάζει, απαγγέλοντας κείμενα θετικά, ποιήματα έμπνευσης, με ολοκάθαρη, δυνατή φωνή. Έτσι, καθώς το παιδί θα δονείται και θα εγγράφει μέσα του την καθαρότητα και τον πλούτο των ελληνικών ήχων, θα έχει αργότερα αυξημένη ικανότητα λόγου και αγάπη για την επικοινωνία. Εξίσου ας ακροάται μαζί του μουσική: την απαράμιλλη μουσική του Mozart, αλλά επίσης Vivaldi, προκλασική, τα μεγάλα χορωδιακά έργα, τα λεβέντικα και χαρούμενα της δημοτικής μας μουσικής και της καλής σύγχρονης έντεxvns, τη βυζαντινή μουσική.


Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά των μουσικών ή των μητέρων που άκουγαν μουσική, όπως και τα παιδιά μητέρων εκπαιδευτικών, δικηγόρων κ.λπ., που ήδη λόγω επαγγέλματος μιλούσαν καθαρά και μεγαλόφωνα κατά την εγκυμοσύνη τους, έχουν μια φυσική ικανότητα λόγου και επικοινωνίας, μίλησαν νωρίς, με πλούσιο λεξιλόγιο. Τα εγκεφαλικά κέντρα του λόγου και της μουσικής έχουν ανάγκη των αντίστοιχων προγεννητικών εμπειριών για την πλήρη ανάπτυξή τους.


10. Επαφή στη γέννηση και στο θηλασμό


Κι όταν έρθει η ευλογημένη ώρα που το παιδί θα γεννηθεί, ας το βάλει η μητέρα πάνω στο σώµα της, στη ζεστασιά της, αμέσως μόλις γεννηθεί. Ας συμμετέχει και ο πατέρας στη χαρά της γέννησής του.


Ας του δώσει το στήθος της αμέσως. "Το μωρό πρέπει v' αρχίσει να θηλάζει μέσα σε μισή ώρα από τη γέννηση. Τότε ξέρει με το ένστικτό του, μετά πρέπει να μάθει", σύμφωνα με τον Δρ, Μ. Odent.


To πρωτόγαλα και η ζεστασιά της αγάπης μητέρας και πατέρα είναι το πιο θερμό καλωσόρισμα, το πιο σταθερό θεμέλιο ανοσίας και υγείας, ασφάλειας και κοινωνικότητας, αληθινή πηγή ζωής! Ας θηλάζει το μωρό με την ίδια ακριβώς αγάπη και τον οραματισμό των χαρισμάτων του όπως στην εγκυμοσύνη. Οι σκέψεις της εγγράφονται στην απαλή κυτταρική του μνήμη. Άρρηκτος θα είναι ο δεσμός της οικογένειας, αν το παιδί έχει θηλάσει συνειδητά.


Και λίγα από τα παραπάνω αν τηρήσουν οι γονείς, θα έχουν σπουδαία αποτελέσματα!
Απόσπασμα από το βιβλίο "Άνοιγμα Αγάπης, Πορεία Ζωής" του Γιώργου Πασχαλίδη. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Λιβάνη για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X