Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αποζημιώσεις 5.000 και 8.000 ευρώ για τους πληγέντες από τις πλημμύρες
Αποζημιώσεις 5.000 και 8.000 ευρώ για τους πληγέντες από τις πλημμύρες thumbnail

Αποζημιώσεις 5.000 και 8.000 ευρώ για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

Υπεράνθρωπες προσπάθειες ν αποκατασταθεί η ζωή στη Δυτική Αττική καταβάλουν κάτοικοι, κρατικός μηχανισμός, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές κι ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται δύο άνθρωποι.Όλα τα νοικοκυριά που έχουν καταγραφεί από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών θα λάβουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 5.000 € ενώ οι επιχειρήσεις 8.000 €


Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.


Τόνισε ότι θα δοθούν:  • 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,

  • 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,

  • 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,

  • 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,

  • 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και

  • 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.


Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο, ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.


Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.


Ο κ. Τζανακοπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.


"Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ".


Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.


Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. "Η έκτατη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη" επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.


Την Κυριακή εντοπίστηκε άλλη μία σορός, ανεβάζοντας σε 20 τον αριθμό των νεκρών. Δέκα τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Θριάσιο νοσοκομείο. Στη Μάνδρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων ενώ κάτοικοι και αρχές για μια ακόμη ημέρα δίνουν την μάχη την αναδιοργάνωσης. Στην Νέα Πέραμο άλλαξε η μορφολογία του εδάφους στο λιμάνι, από τους χιλιάδες τόνους λάσπης που κατέληξαν εκεί από την εκβολή του ρέματος.


Και σήμερα τα σχολεία στην περιοχή θα παραμείνουν κλειστά.


Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι αυτοψίες στα κτίρια που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές.


Η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου, παραμένουν ωστόσο τα προβλήματα στην υδροδότηση.


Ήδη έχουν προϋπολογιστεί 600 εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση ενός εκτεταμένου σχεδίου για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η εδώ και δεκαετίες άναρχη δόμηση,ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ΑΠΕ.


Πηγή: ert.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X