Αρχική / Παιδί / Το παιδί δεν τρώει καθόλου. Τι μπορώ να κάνω;
Το παιδί δεν τρώει καθόλου. Τι μπορώ να κάνω; thumbnail

Η Ελένη, αναγνώστρια του boro.gr,

Το παιδί δεν τρώει καθόλου. Τι μπορώ να κάνω;

Η κόρη μου είναι 15 μηνών και δεν δέχεται καμία τροφή, εκτός από κάποια που μπορεί να πάρει στο χέρι της, όπως κεφαλοτύρι, μπισκοτάκια, ψωμί και καμιά πατάτα τηγανιτή. Είμαστε ακόμα σε θηλασμό, όμως, προσπαθώ να φάει φρουτόκρεμα, σούπες, οτιδήποτε, αλλά τίποτα. Την έχω πιέσει πολύ, αλλά δεν μπορώ να την ταλαιπωρήσω άλλο. Έχει συμβεί σε άλλον; Τι μπορώ να κάνω;


Η απάντηση της ειδικού στο ερώτημά σας:


Η σίτιση είναι η πιο περίπλοκη σωματική διαδικασία για τον άνθρωπο. Είναι η μόνη σωματική διαδικασία που χρησιμοποιεί όλα τα συστήματα οργάνων, και απαιτεί όλα αυτά τα συστήματα να λειτουργούν σωστά. Επιπλέον, συμμετέχουν όλοι οι μυς στο σώμα (μια γουλιά για παράδειγμα, χρειάζεται 26 μυς και 6 κρανιακά νεύρα για να συντονιστεί). Επιπλέον, η σίτιση είναι η μόνη διαδικασία η οποία απαιτεί τον ταυτόχρονο συντονισμό και των 8 αισθητηρίων συστημάτων μας. Η εκμάθηση, η ανάπτυξη, η διατροφή και το περιβάλλον πρέπει επίσης να συντονιστούν με τη σίτιση ώστε να διασφαλιστεί ότι ένα παιδί τρώει σωστά.


Προσπαθήστε να προσδιορίσετε γιατί το μωρό σας δεν επεκτείνει τους γευστικούς ορίζοντές του. Είναι θέμα γεύσης και υφής; Ή μήπως είναι φόβος του άγνωστου; Μερικά παιδιά αντιστέκονται σε νέες εμπειρίες, είτε πρόκειται για ένα φαγητό που τους φαίνεται παράξενο, είτε για μια αλλαγή στην κανονική τους ρουτίνα. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να είστε υπομονετικοί και επίμονοι. Συνεχίστε να προσφέρετε μια ποικιλία από τρόφιμα.


Η ώρα του φαγητού είναι μια διδακτική ευκαιρία και οι γονείς είναι οι δάσκαλοι. Τα παιδιά τρώνε πολύ καλύτερα όταν το φαγητό τους είναι ελκυστικό και έχει ενδιαφέρον. Τρώνε επίσης καλύτερα όταν οι συνομιλίες την ώρα του φαγητού επικεντρώνονται στην περιγραφή του φαγητού, και όταν βλέπουν τους γονείς τους να δείχνουν τον τρόπο που τρώνε και όταν διδάσκουν τη "φυσική" των τροφίμων.


Αντί να λέτε στο παιδί σας: "Φάε λίγο ακόμα!", κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:


Να περιγράψετε τις ιδιότητες του φαγητού ("Πιο κομμάτι τυρί θέλεις; Το κίτρινο, ή το λευκό;"),
Να περιγράψετε τις δικές σας αλληλεπιδράσεις με το φαγητό ("Μμμμ! Μ' αρέσουν πολύ αυτά τα μακαρόνια μαζί με την κόκκινη σάλτσα από πάνω!"),
Να δημιουργήσετε έναν νέο τρόπο, να δοκιμάσετε ή να αλληλεπιδράσετε με το φαγητό ("Θέλεις να γλύψεις το γιαούρτι από το κουτάλι, ή από το καλαμάκι;"),
και πάνω απ' όλα, να δίνετε επιλογές ("Τι θέλεις να δοκιμάσεις πρώτα; Την μπανάνα ή το σταφύλι;")


Απολαύστε τα τρόφιμα με το παιδί σας. Μη φοβάστε να κάνετε θόρυβο, να είστε ακατάστατοι και να παίξετε με το φαγητό σας!


Μαρία Κεχαγιά, MSc
Λογοθεραπεία – Ειδική Αγωγή
Adelphi University, New York
Τηλ: 210 88 19 637
www.logoscentre.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X