Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχιατρική / Μένω δίπλα σε κάποιον ψυχικά άρρωστο που έχει παραισθήσεις και μιλάει μόνος του. Φοβάμαι, τι να κάνω;
Μένω δίπλα σε κάποιον ψυχικά άρρωστο που έχει παραισθήσεις και μιλάει μόνος του. Φοβάμαι, τι να κάνω;  thumbnail

Η 44χρονη Καίτη, αναγνώστρια του boro.gr,

Μένω δίπλα σε κάποιον ψυχικά άρρωστο που έχει παραισθήσεις και μιλάει μόνος του. Φοβάμαι, τι να κάνω;

Η γειτόνισσα μου είναι ψυχικά άρρωστη. Ο άντρας της έφυγε πριν δυο χρόνια και μένει με τα δύο δεκαπεντάχρονα παιδιά της. Έχει παραισθήσεις. Μια τραγουδάει δυνατά και μια μαλώνει με κάποιον αόρατο άνθρωπο. Τον τελευταίο καιρό, από το καλοκαίρι, κοιτάει τα παιδιά μου επίμονα και άγρια όταν αυτά παίζουν στη βεράντα ή στην πυλωτή. Φοβάμαι. Τι να κάνω;


Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:


Μπορεί να ζούμε σε μία χώρα, όπου οι κοινωνικές δομές συχνά δε στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, είτε επειδή η οργάνωση δε βοηθά, είτε λόγω της φιλοσοφίας που γενικώς μας διακρίνει ως λαό, αλλά παρ' όλα αυτά σε μερικές περιπτώσεις δεν έχουμε άλλο τρόπο, από το να απευθυνθούμε σε αυτές.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έτσι όπως την περιγράφετε, υπάρχει η πιθανότητα, όντως να τίθεται ζήτημα ψυχικής διαταραχής, το οποίο βέβαια, πρωτίστως χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με γνώμονα την ασφάλεια της ίδιας της ασθενούς, όσο και για την ψυχική και σωματική υγεία των ανήλικων παιδιών της.


Αλλά το τι όντως συμβαίνει δε γίνεται φυσικά να το αποφασίσετε εσείς. Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του Δήμου στον οποίο ανήκετε και αφού τους περιγράψετε την κατάσταση, είναι υποχρεωμένοι να κινητοποιήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι υποχρεωμένες να ελέγξουν την κατάσταση επιτόπου για να αποφανθούν, αν όντως η κατάσταση χρήζει περαιτέρω αντιμετώπισης.


Το τι αυτό σημαίνει, δε χρειάζεται να σας αφορά. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ξέρουν και πρέπει να ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν σε ανάλογες περιπτώσεις.


Χρήστος Κακουλίδης,Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής


ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ


Πλατεία Ελευθερίας 1, Κατερίνη, ΤΚ 60100


Τηλ. 2351 10 31 80, Κιν. 6947 93 97 63


Psychiatros Online

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X