Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Πολωνίας: Στο επίκεντρο τα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών
Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Πολωνίας: Στο επίκεντρο τα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών thumbnail

Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Πολωνίας: Στο επίκεντρο τα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα, επισκέφθηκε την Δευτέρα τη χώρας μας και είχε συναντήσεις τόσο με Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας και μεταφορών.


Συζητήθηκαν ζητήματα ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη δικτύων ενέργειας και μεταφορών.


Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι οδικές συνδέσεις Βαλκανίων με την Ανατολική Ευρώπη. Ο Πολωνός πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία ViaCarpathia.


Επίσης συζητήθηκε ο νέος ενεργειακός χάρτης της περιοχής.


Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Πολωνία, είναι οι μόνες Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες υπάρχουν προοπτικές για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.


Συνάντηση με τον Έλληνα ΠτΔ


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πολωνίας συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας επιβεβαίωσαν κατά την συνάντησή τους.


Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πολωνό ομόλογό του για το μήνυμα συμπαράστασης στην τραγωδία που έπληξε τη δυτική Αττική κατά την πρόσφατη θεομηνία, υπογράμμισε ότι η σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την προοπτική της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε: "Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι με τόσες θυσίες -για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε μάλιστα καθ’ ολοκληρίαν- μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στις βάσεις της Δημοκρατικής Αρχής και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία θα φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και της αρμόζει".


Ειδική αναφορά έκανε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ, η οποία -όπως σημείωσε- "έβαλε τις βάσεις ενός πραγματικού ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ως αναχώματος εναντίον του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα" και σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται, επιτέλους, τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.


Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό υπό το αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο, στηρίζοντας ανεπιφύλακτα την ενταξιακή πορεία των αντίστοιχων γειτονικών μας βαλκανικών κρατών, βεβαίως υπό την εξής όμως αυτονόητη προϋπόθεση: "Η ευόδωση αυτής της ενταξιακής πορείας προϋποθέτει, εκ μέρους των υποψηφίων προς ένταξη κρατών, τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συνακόλουθα δε του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου".


Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Πολωνία, προκειμένου να εντατικοποιηθούν, όπως είπε, οι διμερείς σχέσεις.


Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Brexit, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν θύρες ανοιχτές. Σχετικά με τη διεύρυνση προς την περιοχή της Βαλκανικής, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική του ευρωπαϊκού οράματος, τόσο για την ΠΓΔΜ, όσο και για την Αλβανία, τονίζοντας ότι οι θύρες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, δίνοντάς τους κίνητρα για να εκπληρώσουν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.


Πηγή: efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X