Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2018 στη Βουλή: Προβλέπει πλεόνασμα άνω του 3,5%
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2018 στη Βουλή: Προβλέπει πλεόνασμα άνω του 3,5% thumbnail

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2018 στη Βουλή: Προβλέπει πλεόνασμα άνω του 3,5%

Πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή έναντι εκτίμησης για 2,4% φέτος σύμφωνα με έγκυρες πηγή.


Ο στόχος του προγράμματος έχει τεθεί στο 1,75% φέτος και θα υπερπηδηθεί εύκολα παρά την διανομή κοινωνικού μερίσματος 1,4 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2018 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει επίσης ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος που είναι σύμφωνος με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν αλλά χαμηλότερος από την εκτίμηση για 1,8% στο προσχέδιο που κατατέθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.


Δεν προβλέπονται επιπρόσθετα νέα μέτρα πέραν εκείνων που έχουν ήδη ψηφισθεί και θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την αρχή του 2018. Στα μέτρα που ενεργοποιούνται ξεχωρίζουν η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου για ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 9.000 ευρώ.


Η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για ιατρικά έξοδα που έγιναν το 2017 με στόχο την εξοικονόμηση 120 εκατ. ευρώ. Η μείωση της δαπάνης του προϋπολογισμού για επίδομα θέρμανσης στο μισό με πιθανή αυστηροποίηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων.


Την επιβολή φόρου σε εισοδήματα από την ενοικίαση σπιτιών μέσω της πλατφόρμας Airbnb και την επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία. Ειδικότερα, ο φόρος θα ανέρχεται σε 0,5 ευρώ την ημέρα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την χρήση δωματίου ημερησίως σε ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ για 5 αστέρων.


Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε επιπλέον 32 νησιά του Αιγαίου μεταξύ των οποίων Κως, Κάλυμνος, Χίος κ.τ.λ.


Πηγή: ert.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X