Αρχική / Ψυχολογία / Εθισμός εξαρτήσεις / Το παιδί μου κάνει χρήση χασίς. Πώς να το διαχειριστώ;
Το παιδί μου κάνει χρήση χασίς. Πώς να το διαχειριστώ; thumbnail

Η 44χρονη Μίνα, αναγνώστρια του boro.gr,

Το παιδί μου κάνει χρήση χασίς. Πώς να το διαχειριστώ;

Γνωρίζω από συνομιλίες του γιου μου ο οποίος είναι τώρα 16 ότι κάνει χρήση χασίς. Κοντεύω να τρελαθώ. Έχουμε κάνει άπειρες συζητήσεις μαζί και εγώ κι ο πατέρας του. Τα παιδιά μας -έχουμε άλλα 2- δεν είναι παρατημένα στην τύχη τους, είμαστε συνέχεια δίπλα τους. Κι όμως κατηγορώ τον εαυτό μου συνέχεια ότι κάτι δεν έχω κάνει σωστά, κάτι λάθος έχω κάνει. Από μικρός ήταν αντιδραστικός και επαναστατικός, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έμπλεκε. Είναι βέβαιο ότι αν εκείνος δεν το συνειδητοποιήσει ότι καταστρέφεται, ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδο. Ό,τι και να πούμε εμείς οι γονείς θα ηχεί στα αυτιά του σαν ενόχληση. Βέβαια είμαι διατεθειμένη να πολεμήσω για να τον βοηθήσω.


Επίσης και οι παρέες του δεν είναι οι καλύτερες και όταν του το επισημαίνω, εκείνος νευριάζει λέγοντας ότι είναι τα καλύτερα παιδιά. Δεν έχω ενημερώσει τον σύζυγό μου σχετικά με την ανακάλυψή μου. Ξέρω ότι θα διαλυθεί αν και το υποψιαζόμαστε. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Σας παρακαλώ συμβουλέψτε με, το έχω απόλυτη ανάγκη.


Στο ερώτημά σας απαντά η Ράνια Λεμονή, Ψυχολόγος – Συστημική Θεραπεύτρια, τ. συνεργάτης του ΚΕ.ΘΕ.Α.:


Αυτό που θα πρότεινα κατ' αρχήν είναι να ψάξετε κάπου κοντά στην περιοχή που μένετε για κάποιο παράρτημα οργανισμού, στο οποίο θα μπορούσατε να απευθυνθείτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναζητήσετε για κάποιο κέντρο του ΚΕ.Θ.Ε.Α., το οποίο έχει παραρτήματα και στην επαρχία. Τα κέντρα οικογενειακής υποστήριξης που διαθέτει, έχουν δημιουργηθεί γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό, για την στήριξη της και την βοήθεια της οικογένειας. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να ψάξετε για κάποιο κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης, παραδείγματος χάρη, από τον δήμο σας.


Ο λόγος που σας προτείνω να αναζητήσετε βοήθεια έγκειται στο ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έτσι δεν είναι δυνατόν να δοθούν συγκεκριμένες "οδηγίες".


Στο μήνυμά σας μας δίνετε κάποιες γενικές πληροφορίες, ωστόσο για να προσεγγίσουμε το ζήτημα χρειάζεται λεπτομερής ενημέρωση προκειμένου να δούμε σε βάθος τι θέματα υπάρχουν, τι είναι αυτό που εντείνει την κατάσταση, τι είναι αυτό που ενδεχομένως δυσκολεύει εσάς στην προσέγγιση του γιου σας.


Επίσης, σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι εάν ο γιος σας κάνει χρήση ή έχει εξάρτηση από το χασίς. Δεν μπορούμε λοιπόν να αναφερθούμε σε εξάρτηση, καθώς η χρήση έχει διαφορά από την εξάρτηση. Θα ήταν καλό λοιπόν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό από κοντά, προκειμένου να αντιμετωπίσετε ουσιαστικά την κατάσταση όπως επίσης και την προσωπική σας αγωνία σχετικά με το θέμα.


Σε κάθε περίπτωση, θα σας συμβούλευα να ενημερώσετε τον σύζυγο σας και να αντιμετωπίσετε το θέμα από κοινού. Εκτός του ότι είναι σημαντικό να είναι κι εκείνος ενήμερος για το τι συμβαίνει, ας μην ξεχνάμε ότι το "βάρος" των οικογενειακών ζητημάτων είναι υπόθεση και των δύο γονέων.


Συνοψίζοντας λοιπόν -και δεδομένου ότι ,όπως λέτε, έχετε ήδη προσπαθήσει να μιλήσετε με τον γιο σας επανειλημμένα,- καλό θα ήταν να επισκεφθείτε μαζί με τον σύζυγο σας έναν ειδικό ψυχικής υγείας , έστω κι αν χρειαστεί να πάτε λίγο πιο μακριά από την πόλη που μένετε, προκειμένου να αναζητήσετε μια πιο ουσιαστική βοήθεια.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X