Μήπως πάσχεις κι εσύ από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ή αγκυλωτική σπονδυλαρθροπάθεια) είναι ένα από τα συχνότερα ρευματικά νοσήματα, που όμως είναι πολύ πιθανό να μη γίνει αντιληπτό από τον πάσχοντα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τέμπος, Ρευματολόγος

Επειδή τα συμπτώματά της μπορεί να φέρουν ακόμα και σε δισκοπάθεια, ο μη ρευματολόγος γιατρός μπορεί να θεωρήσει ότι ο πόνος στη μέση κρύβει κάποια άλλη πάθηση.

Τι είναι όμως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Σύμφωνα με την επίσημη ιατρική ορολογία: «Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης πολυσυστηματική νόσος, η οποία προσβάλλει κυρίως τις ιερολαγόνιες και τον αξονικό σκελετό και εκδηλώνεται με οσφυαλγία και προοδευτική δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης. Η ονομασία της προέρχεται από την Ελληνική ρίζα «αγκύλωση» και «σπόνδυλος».

Λίγοι όμως, απ’ αυτούς που ασχολούνται με τις παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων (πλην του Ρευματολόγου, βέβαια) εστιάζουν την προσοχή τους σε μια συγκεκριμένη περιοχή της λεκάνης, στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, απ’ όπου θα μπορούσε ωραιότατα να προέρχεται ο πόνος. Θα μπορούσε επομένως ο πόνος να προέρχεται από φλεγμονή των αρθρώσεων αυτών (ιερολαγονίτιδα).

Ένα ερώτημα, που δεν έχει ακόμα απαντηθεί, είναι γιατί η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ξεκινάει από εκεί.

Η ουσία είναι ότι η ιερολαγονίτιδα συνήθως περνάει απαρατήρητη από τον μη Ρευματολόγο, είτε γιατί είναι στην αρχή της και δεν φαίνεται στις ακτινογραφίες, είτε γιατί είναι μεν προχωρημένη, αλλά ο γιατρός δεν μπορεί να την ξεχωρίσει για διάφορους λόγους (κυρίως γιατί δεν έχει πάρει ειδική εκπαίδευση).

Πάντως, συχνά είναι πολύ δύσκολο ακόμα και για τον Ρευματολόγο να την ξεχωρίσει με γυμνό μάτι στις ακτινογραφίες, ακόμα και αν είναι προχωρημένη.

Η ουσία πάλι είναι ότι η ιερολαγονίτιδα είναι «το άλφα και το ωμέγα» της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Χωρίς αυτήν, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα δεν υπάρχει.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Ιερολαγονίτιδα

Υπάρχει θεραπεία;

Εάν η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα έχει γίνει “τσιμέντο”, είναι αργά πια για θεραπεία. Η θεραπεία έχει νόημα στα αρχικά στάδια της νόσου, προτού ο άνθρωπος αγκυλωθεί πλήρως.

Πάντα, όμως, υπάρχει η πιθανότητα να γίνει κάποιο διαγνωστικό λάθος, γιατί ο άρρωστός μας μπορεί να έχει κάποια δισκοπάθεια στη μέση του και θετικό HLA-B27, χωρίς όμως να έχει αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, γιατί το HLA-B27 είναι θετικό και στο 5-8% των φυσιολογικών ανθρώπων, στους ανθρώπους δηλ. που δεν έχουν αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένας άνθρωπος έχει αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Εάν κάποιος περπατάει με τον σβέρκο σκυφτό, σαν «λύκος», και δεν μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του αριστερά – δεξιά γιατί είναι μαγκωμένο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχει αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Περίπτωση αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας

Εάν, γενικότερα, παρατηρείτε και στον εαυτό σας σχετικά συμπτώματα, καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να σας δώσει συγκεκριμένες συμβουλές.

Κωνσταντίνος Τέμπος
Ρευματολόγος
Καλογρέζης 19, Χαλάνδρι
2106830204
[email protected]

Σχετικά άρθρα