Αρχική / Ψυχολογία / Αυτοπεποίθηση / Πρόβλημα στην κοινωνική ζωή: Δε με σέβονται, μένω συνέχεια μόνη μου. Τι φταίει;
Πρόβλημα στην κοινωνική ζωή: Δε με σέβονται, μένω συνέχεια μόνη μου. Τι φταίει; thumbnail

Η 32χρονη Γιώτα, αναγνώστρια του boro.gr,

Πρόβλημα στην κοινωνική ζωή: Δε με σέβονται, μένω συνέχεια μόνη μου. Τι φταίει;

Πώς να ξεπεράσω έναν φιλικό τσακωμό; Δυσκολεύομαι πολύ στις διαπροσωπικές μου σχέσεις. Μένω συνέχεια μόνη μου. Δεν έχω κάτι σταθερό. Ξέρω την αξία μου, ξέρω την ποιότητά μου, είμαι άνθρωπος που φέρομαι άψογα στους συνανθρώπους μου γιατί αγαπάω τον άνθρωπο και σέβομαι τον εαυτό μου. Θέλω να πω πως στις περισσότερες σχέσεις μου, δεν βλέπω τον ίδιο σεβασμό. Δεν μου φέρονται με ευγένεια και εγώ είμαι ένα μορφωμένο άτομο και με ενσυναίσθηση.


Έχω περάσει σοβαρή κατάθλιψη κι έχω απαξιώσει τον εαυτό μου γιατί οι σχέσεις μου δεν ήταν καλές. Κάθε φορά που τσακώνομαι, κάνω απολογισμό και διαπιστώνω ότι εγώ φταίω λιγότερο σε κάποια θέματα, κάνω ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μου για να σώσω σχέσεις και έχω κάνει πράγματα για να μην στεναχωρήσω αυτούς που είχα διπλά μου από την ανάγκη μου για συντροφιά.


Στο ερώτημά σας απαντά η Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, www.ipsychology.gr:


Καλησπέρα σας.


Μοιάζει να είστε αρκετά απογοητευμένη με τους ανθρώπους γύρω σας, και αναρωτιέμαι τι σας έχει οδηγήσει σε αυτό. Η κατάθλιψη που λέτε πως έχετε περάσει, σημαίνει πως είστε αρκετά ευάλωτη και φοβισμένη ως προς τις σχέσεις σας με τους γύρω. Ίσως, αυτό που κυριαρχεί μέσα σας είναι πως κανείς δε σας καταλαβαίνει, και νιώθετε πως τουλάχιστον αν είστε ευγενική και φέρεστε με σεβασμό προς τους άλλους, αυτό θα είναι αρκετό για να τους κρατήσει κοντά σας. Έτσι όταν έρχεται ένας τσακωμός, η απογοήτευση για εσάς, είναι πολύ μεγάλη πια.


Στις σχέσεις, όμως, οι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι, και η επανόρθωση τους απαραίτητη στο να συνεχίσει η σχέση αυτή, εφόσον μας είναι σημαντική, και θεωρούμε πως η αφορμή του τσακωμού, είναι κάτι που μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Συζητήστε με το φίλο ή τη φίλη σας και προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που δημιουργεί τις καταστάσεις αυτές.


Ακούγοντας τους άλλους, είτε συμφωνείτε είτε όχι, μπορεί να σας βοηθήσει στην κατανόηση και των δικών σας συναισθημάτων. Δεν χρειάζεται να φέρεστε άψογα για να είστε αρεστή, και δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση αν είστε αρεστή σε όλους. Η ανάγκη σας για συντροφιά ίσως είναι αυτή που τελικά σας αναγκάζει να κάνετε λάθος επιλογές, διότι προτιμάτε την παρέα οποιουδήποτε που ίσως δεν εγκρίνετε και δε σέβεστε σαν άνθρωπο, από το να είστε μόνη. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα και χρειάζεται να την αποφύγετε. Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας, ώστε να εδραιώσετε την αυτοεκτίμηση σας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X