«Ο εμφύλιος στη Συρία είναι μία τραγωδία»

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ένωσε τη φωνή του με όσους τάσσονται υπέρ των σχεδίων των ΗΠΑ να προμηθεύσουν όπλα στους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές, υποβαθμίζοντας τους φόβους ότι τα όπλα αυτά ενδέχεται να στραφούν εναντίον του Ισραήλ ή να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τη σύρραξη.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πριν από τα 90ά του γενέθλια ο Πέρες απέρριψε την ιδέα πως το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει μια μονομερή στρατιωτική επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ενώ κάλεσε τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς ηγέτες να προωθήσουν άμεσα μια συμφωνία ειρήνης.

Αναφερόμενος στα πολλά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Μέση Ανατολή, ο γηραιός πολιτικός, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τόνισε πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις αιματοκυλούν τον αραβικό κόσμο.

Έπειτα από δύο χρόνια αβεβαιότητας στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζουν να αρχίσουν να προμηθεύουν οπλισμό στους αντάρτες οι οποίοι επιδιώκουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τις δυνάμεις του ότι έχουν προβεί στη χρήση χημικών όπλων.

Πολλοί Ισραηλινοί πολιτικοί είχαν ταχθεί εναντίον του να δοθούν όπλα στους όλο και πιο ριζοσπαστικοποιημένους αντάρτες, εκφράζοντας φόβους πως αργά ή γρήγορα αυτά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισραήλ, το οποίο διαθέτει εκτεταμένα σύνορα με τη Συρία, χώρα που αποτελεί παλιό του εχθρό.

Αλλά ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η απόφαση των ΗΠΑ ήταν συνετή, ο Πέρες απάντησε “ναι

Σχετικά άρθρα