Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ

“Όταν το πληροφορήθηκα, σοκαρίστηκα! Αναρωτήθηκα μήπως ήταν Πρωταπριλιά”. Με τα λόγια αυτά ο Χάνες Σβόβοντα, πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, περιέγραψε τα αισθήματά του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου – συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο(ΕΚ), στις Βρυξέλες, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας(ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν και μίλησαν εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) ο κ. Γαβρίλος Κασιμάτης και η κα Κυριακή Τροχάνη καθώς και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Θάνος Αθανασίου και Γιώργος Συριόπουλος. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η Ανν Καίηχιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τύπου, ο Λορέντζο Κονζόλι, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τύπου, ο Φράνκο Σίντι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ιταλίας, πολλοί δημοσιογράφοι καθώς και ευρωβουλευτές από την Ιταλία, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Κύπρο.

Ο κ. Σβόμποντα υπογράμμισε επίσης τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, τα οποία λειτουργούν προς το συμφέρον της χώρας, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά, “κάτι που ζούμε σήμερα και στην Τουρκία και στην Ελλάδα”. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ξεκαθάρισε ότι “οι προτάσεις Σαμαρά δεν επαρκούν”, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας ενός μεταρρυθμιστικού κινήματος στην Ελλάδα και προειδοποίησε πως η λειτουργία της ΕΡΤ είναι απαραίτητη και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, “διότι αλλιώς μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι”.

Η επικεφαλής της ΚΟ ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ, Συλβάνα Ράπτη, η οποία και συντόνιζε τη συζήτηση, είπε πως η Ελλάδα έγινε το πειραματικό εργαστήρι για τη δραστική περικοπή των ελλειμμάτων – και τώρα μετατρέπεται σε πειραματικό εργαστήρι που δοκιμάζει τις αντοχές της δημοκρατίας. Θύμισε επίσης την επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προς τον κ. Σαμαρά, στην οποία του επισημαίνει πως η απόφασή του για την ΕΡΤ αντιβαίνει προς τις αρχές της δημοκρατίας, όπως αυτές ορίζονται στις Συνθήκες.

Η Κυριακή Τροχάνη, μέλος της ΠΟΣΠΕΡΤ, τόνισε πως επαναλειτουργία της ΕΡΤ δε σημαίνει πως αυτό που θα έχουμε θα είναι δημόσια τηλεόραση. Ο Γαβρίλος Κασιμάτης, επίσης μέλος της ΠΟΣΠΕΡΤ, χαρακτήρισε προσχηματική τη δικαιολογία περί εξυγίανσης για το κλείσιμο της ΕΡΤ – διότι το κλείσιμο δεν αποτελεί προϋπόθεση μιας εξυγίανσης.

Ο Αθανάσιος Αθανασίου, ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλες, υπογράμμισε πως η ευθύνη για το κλείσιμο βαραίνει εξολοκλήρου την κυβέρνηση, διότι η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει (σ.σ. ακόμη και χθες) ότι δε φέρει καμιά ευθύνη, δε ζήτησε το κλείσιμο και δε βλέπει καμιά θετική δημοσιονομική επίπτωση από αυτό. Επιπλέον, το ίδιο το μνημόνιο του 2011 μιλά για συρρίκνωση της ΕΡΤ και δεν αναφέρεται πουθενά σε κλείσιμο. Ο Γιώργος Συριόπουλος, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, τόνισε ότι “το μαύρο στις οθόνες αποτελεί και διαγραφή στη μνήμη” και χαρακτήρισε την απόφαση πρόχειρη και λανθασμένη.

Η Ανν Καίηχιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τύπου, εξέφρασε την ανησυχία της για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σημειώνοντας ότι η δημόσια ενημέρωση είναι κατοχυρωμένη από τις συνθήκες. “Αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις, αλλά υπάρχουν υψηλότερες αξίες”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λορέντζο Κονζόλι, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τύπου, χαρακτήρισε αντιδημοκρατική την απόφαση του κ. Σαμαρά, που βάλει εκτός των άλλων και κατά της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Επετέθη στην Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την υποκριτική – κι υπενθύμιζε ότι το ΣτΕ απεφάνθη ότι η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει αλλά η κυβέρνηση επιμένει.

Ο Φράνκο Σίντι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ιταλίας, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να κλείνεις τον τέταρτο πυλώνα της δημοκρατίας, ότι αυτό δε συνιστά “διαχείριση” αλλά είναι κλείσιμο – κι υποστήριξε πως δεν είναι αλήθεια ότι η τρόικα δεν ασχολείται με την ΕΡΤ.

Ο Νταβίντ Σασσόλι, επικεφαλής των Ιταλών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστήριξε μια Ευρώπη διαφορετική, κοντά στους πολίτες και “φωτογράφισε” την υπόθεση της ΕΡΤ ως μια κορυφαία υπόθεση ελευθερίας και δημοκρατίας.

Ο Βίκτωρ Μποστινάρου, εκπροσωπώντας τους Ρουμάνους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι “σήμερα είμαστε όλοι Έλληνες”.

Η Άννυ Ποδηματά, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι υπήρξε καθοριστική η συμπαράσταση από έξω ώστε να ανατραπεί αυτή η προβληματική απόφαση – κι ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα δημοκρατίας όταν ανέχεται τέτοια φαινόμενα.

Η Χρυσούλα Παλιαδέλη, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως χωρίς δημόσια τηλεόραση “είμαστε απομονωμένοι, και στη μοίρα των ιδιωτικών καναλιών”.

Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, Κύπριος ευρωβουλευτής, χαρακτήρισε “προκλητική” την απόφαση.

“Ο Δημήτρης Δρούτσας, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως η χθεσινή στήριξη της Καγκελαρίου Μέρκελ στον πρωθυπουργό, σε αντιδιαστολή με την καταδίκη της απόφασης από τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς και τους Σοσιαλιστές, υπογραμμίζει την πραγματική διαφορά μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη”.

Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Κυπρία ευρωβουλευτής, υποστήριξε πως “η πηγή του κακού είναι η τρόικα” και κάλεσε σε μια συμμαχία του Νότου.

Ο Σπύρος Δανέλλης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως είναι εντελώς άλλο πράγμα ο απαιτούμενος εξορθολογισμός και η εξυγίανση της ΕΡΤ, καθώς και η διασφάλιση του δημόσιου και όχι του κρατικού χαρακτήρα κι άλλο ο απόλυτος αυταρχισμός κι η αλαζονεία που επέδειξε ο κ. Σαμαράς.

Ο Μανώλης Σπινθουράκης, ανταποκριτής στις Βρυξέλες, τάχθηκε υπέρ μιας δημόσιας τηλεόρασης και κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το περιεχόμενο της ΕΡΤ δεν ήταν καλό, διότι διατηρεί δεσμούς με κόμματα και πολιτικούς – που δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Σχετικά άρθρα