Πλήγμα στην αξιοπιστία της Χάγης

Διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks φαίνεται ότι τεκμηριώνουν τις καταγγελίες ενός δικαστή του ΔΠΔ για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΤΡΙΥ), βάσει των οποίων οι πιέσεις που είχε ασκήσει η Ουάσιγκτον οδήγησαν στην απαλλαγή πολλών κατηγορουμένων, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Ινφορματσιόν της Δανίας.

Η εφημερίδα αναζητούσε στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς του Δανού δικαστή του διεθνούς αυτού οργάνου της Χάγης Φρέντερικ Χάρχοφ, ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο του ΔΠΔ Θίοντορ Μέρον ότι άσκησε αναρμοδίως πιέσεις στους συναδέλφους του προκειμένου να απαλλαγούν Σέρβοι και Κροάτες κατηγορούμενοι αξιωματικοί.

Ο Χάρχοφ προέβη στην καταγγελία σε μια επιστολή που απέστειλε σε 56 συναδέλφους του, η οποία είχε δημοσιευθεί στην επίσης δανική εφημερίδα ΒΤ την περασμένη Πέμπτη.

Στην επιστολή του, ο Χάρχοφ αναφέρεται σε ορισμένες ηχηρές απαλλαγές, από το φθινόπωρο του 2012 και κατόπιν, οι οποίες υπαγορεύθηκαν από μία ερμηνεία βάσει της οποίας οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί δεν μπορούν απαραιτήτως να θεωρούνται ένοχοι για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους άμεσα υφιστάμενούς τους. Μάλιστα, η επιστολή υπαινισσόταν πως “η στρατιωτική αφρόκρεμα στις πιο διακεκριμένες χώρες (όπως οι ΗΠΑ, ή το Ισραήλ)

Σχετικά άρθρα