Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / «Βόμβα» Τουσκ: Κατάργηση της κατανομής προσφύγων στα κράτη της ΕΕ – «Απαράδεκτη κίνηση», λέει ο Αβραμόπουλος
«Βόμβα» Τουσκ:  Κατάργηση της κατανομής προσφύγων στα κράτη της ΕΕ - «Απαράδεκτη κίνηση», λέει ο Αβραμόπουλος thumbnail

"Βόμβα" Τουσκ: Κατάργηση της κατανομής προσφύγων στα κράτη της ΕΕ – "Απαράδεκτη κίνηση", λέει ο Αβραμόπουλος

Διχαστικό και αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, γεγονός που υποδεικνύει ότι η πολιτική αυτή οδεύει προς κατάργηση.


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Τουσκ έστειλε σχετική επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.


Σύμφωνα με αυτήν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ορίσει προθεσμία 6 μηνών στους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο ίδιος θα προτείνει εναλλακτικές προτάσεις.


Στην ουσία, η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν.


«Μόνο τα κράτη μέλη είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση της μετανάστευσης», λέει η επιστολή του Τουσκ. «Ο ρόλος της ΕΕ είναι να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της με όλους τους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να χειριστούν τη μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τις νομικές δυνατότητες να αντικαταστήσει τα κράτη μέλη», σημειώνει.


Θα παροτρύνει επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να δαπανήσουν περισσότερα για προγράμματα που αποσκοπούν στη διατήρηση των προσφύγων και των ενδεχόμενων μεταναστών εκτός Ευρώπης, όπως € 3 δισ. για τους πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία.


Η πρόταση του Τουσκ, ωστόσο, είναι πιθανό να συναντήσει αντιδράσεις από τα άλλα σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών της ευρωπαϊκής επιτροπής, αναφέρει το δημοσίευμα.


Ένας διπλωμάτης της ΕΕ, ανέφερε ότι ορισμένα κράτη μέλη εκπλήσσονται από την επιστολή του Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε συγχρονισμό» με την εργασία που ανέλαβαν οι υπουργοί εσωτερικών που εργάζονται στον φάκελο που αφορά το θέμα της προσφυγικής κρίσης.


Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό


Η πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στους ηγέτες της ΕΕ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό είναι «απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή», τόνισε ο σήμερα ο επίτροπος της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος.


«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.


Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών», υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.


«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών», υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων.


«Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο», επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 ατόμων έχουν μετεγκατασταθεί, και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.


Καταλήγοντας ο επίτροπος για τη Μετανάστευση έστειλε μήνυμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ» και ότι «χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις».


Πηγή: cnn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X