Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρωτοβουλίες Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για την "κοινωνική Ευρώπη"
Πρωτοβουλίες Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για την "κοινωνική Ευρώπη" thumbnail

Πρωτοβουλίες Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για την "κοινωνική Ευρώπη"

Την ατζέντα για την κοινωνική Ευρώπη στην πράξη έθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναλαμβάνοντας σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ.


Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση, στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με βασικά θέματα στην ατζέντα οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το προσφυγικό.


«Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ελληνική πρόταση για δεσμευτικότητα του κοινωνικού πυλώνα κατέστη κεντρικό θέμα συζήτησης με την πλειοψηφία των χωρών να συμμερίζεται τη θέση μας», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Τwitter από τις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. «Ο αγώνας για την κοινωνική σύγκλιση συνεχίζεται» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε «ρηχή» την εμβάθυνση που πρότεινε η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια πολύ πιο γενναία μεταρρύθμιση με άξονα την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης και το δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών».

 


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων είναι σημαντικός και πρέπει να εφαρμοστεί. Επίσης, υποστήριξε ότι η κοινωνική διάσταση είναι αναγκαία συνθήκη για την Ενωμένη Ευρώπη. Ο κοινωνικός πυλώνας θα εξισορροπήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως το ευρωπαϊκό εξάμηνο -η διαδικασία συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών- θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους, προτείνοντας να περιληφθεί μνεία στα συμπεράσματα της Συνόδου.


Κατά τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόταση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη στηρίξει και η Γερμανία. Το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.


«Απαράδεκτο» το σημείωμα Τουσκ


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χαρακτήρισε απαράδεκτο το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ, καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης. Υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα, το σημαντικό δεν είναι κάποιες χώρες να φιλοξενήσουν 200 ή 1.000 πρόσφυγες, αλλά το ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.


Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες της ΕΕ και τις ευαισθησίες άλλων κρατών μελών και τήρησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παρότι διαφωνούσε με σειρά πολιτικών στην οικονομία (λιτότητα), αλλά και στην εξωτερική πολιτική (κυρώσεις έναντι τρίτων κρατών). Όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν το ίδιο σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού του ευρωπαϊκού ζητήματος, επέμεινε.


Για το θέμα της χρηματοδότησης, συμφώνησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ενδεχομένως και καινούρια) θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα, προκειμένου να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και να μπορούν τρίτες χώρες να τα απορροφούν. Το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρχουν περισσότερα κονδύλια, αλλά να ενταχθούν οι στόχοι μας στο μεταναστευτικό στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες.


Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ιδρυθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης με κέντρα αιτήσεων σε τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης.


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι διμερές θέμα


Καθώς εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ομολόγων του κ. Τσίπρα για ενημέρωση σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πρόσκλησης προς τον τούρκο πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα, παρ' όλες τις διαφωνίες σε εθνικό αλλά και ιδεολογικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ενώ η περιοχή βυθίζεται στην αποσταθεροποίηση (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιεροσόλυμα, απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, περιορισμοί στα ανθρώπινα δικαιώματα, Κουρδικό) δεν μπορούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να θεωρούνται απλά διμερές θέμα.


«Είναι θέμα στήριξης των νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων, που καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικά. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών βασίζεται στις ομαλές ελληνοτουρκικές σχέσεις», εξήγησε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.


Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε πως οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δίκαιης, βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις.


Τέλος, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε το γεγονός ότι ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία έδωσαν απάντηση στην Τουρκία σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.


Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στήριξη ώστε η Τουρκία, τους επόμενους μήνες, να σταματήσει την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις και εμπλοκές, να εντείνει την θετική, ως τώρα, συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να συνεχίσει τις συνομιλίες, με τους όρους του ΓΓ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό.


Συνάντηση Α. Τσίπρα-Ν. Αναστασιάδη


Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ενδελεχώς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση, ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος «κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα διαπιστώθηκε, η πλήρης σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη καλής προετοιμασίας μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν όπως οι κυβερνήσεις των δυο χωρών να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονισμό για τα περαιτέρω βήματα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X