Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες της Δυτικής Αττικής
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες της Δυτικής Αττικής  thumbnail

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες της Δυτικής Αττικής

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου περιφερειακού συνεδρίου για την «ανάταξη της Δυτικής Αττική». Όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολιτικές κινήσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή.


Έτσι, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου εξήγγειλε μέτρα ύψους 292 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Αττική, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με τη συνέργεια της κυβέρνησης. Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εξήγγειλε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 650 ευρώ προς κάθε εργαζόμενο ο οποίος δεν μπορεί να εργαστεί, λόγω αναστολής δραστηριότητας της επιχείρησης από τις πλημμύρες.


Τσίπρας: Σχέδιο για τη Δυτική Αττική


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο για τη Δυτική Αττική, εστιάζοντας σε τέσσερα ζητήματα: Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την επόμενη ημέρα. Όπως δήλωσε, επιμέρους κεφάλαια της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας, οι υπηρεσίες, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για λειτουργία στην περιοχή, ορυχείων εξόρυξης βωξίτη.

 


Αναφορικά με την ποιότητα ζωής, ο κ. Τσίπρας μίλησε εκτενώς για τα αντιπλημμυρικά έργα, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής (με ειδική αναφορά στα ναυάγια και εγκαταλελειμμένα πλοία του κόλπου της Ελευσίνας). Τρίτος τομέας, η κοινωνική πολιτική με πυλώνες την Παιδεία, την Υγεία, την αντιμετώπιση του σύνθετου ζητήματος των Ρομά, την ασφάλεια.

 


Επίσης, εξήγγειλε θετικές παρεμβάσεις στο χωροταξικό, τη χρηματοδότηση με 100 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρέμβασης. Ξεχωριστή αναφορά στον Πολιτισμό, με ειδική μνεία στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και την απελευθέρωση του παραθαλάσσιου μετώπου σε Ελευσίνα, Νέα Πέραμο και Ασπρόπυργο.


Εξάλλου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την τραγωδία στη Δυτ. Αττική, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι το αποτέλεσμα της βίαιης και άναρχης παρέμβασης που έχει γίνει στο περιβάλλον, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.


 Παππάς: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις


Από την πλευρά του ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις αιτήσεις αναφορικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή.


Ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την περιοχή, «για να καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τη λήψη των αποζημιώσεων και να προχωρήσει στην ψηφιοποίησή του, με στόχο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», είπε ο κ. Παππάς. Το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους, διευκρίνισε εξάλλου ο υπουργός.


Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επέμεινε στο πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, εν κατακλείδι της καθημερινότητας των πολιτών. Ο λόγος για τις εφαρμογές «έξυπνων πόλεων», εφαρμογές που είναι ήδη εγκατεστημένες σε κάποιες περιοχές και δεν είναι πολυδάπανες, εξήγησε επίσης ο κ. Παππάς.


Το να περνά το απορριμματοφόρο να αδειάζει τους κάδους πριν αυτοί ξεχειλίσουν ή να μην περνά όταν οι κάδοι είναι ακόμη άδειοι, μπορεί να φαντάζουν σκηνές από το μέλλον, αλλά μπορεί και να μην είναι, όπως εξήγησε ο υπουργός κ. Παππάς. (Αισθητήρες θα τοποθετηθούν στους κάδους, αλλά και στα απορριμματοφόρα για τη διαδρομή που θα ακολουθούν).


Βέβαια, αυτές οι εφαρμογές για να γίνουν πράξη, χρειάζονται και την κατάλληλη συνδεσιμότητα, ανέφερε επίσης, εξαγγέλλοντας ότι σχολεία και δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, ενώ θα υπάρξει εγκατάσταση wifi σε δημόσιους χώρους. Και, συνεχίζοντας τις ανακοινώσεις του ο Ν. Παππάς είπε ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η παροχή κουπονιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για τη σύνδεσή τους με υψηλές ταχύτητες.


Συμπερασματικώς, «θέλουμε να φέρουμε σήμερα τις τεχνολογίες του αύριο», έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.


Σε ανοιχτό διάλογο αιρετοί και τοπικοί παραγωγικοί φορείς


Από την πλευρά της η αναπληρώτρα υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «Το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που διεξάγεται στα Μέγαρα, έχει έναν και μόνο σκοπό: Να θέσει σε ανοιχτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς την ανασυγκρότηση μίας περιοχής με πολύ μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα».


Η Ράνια Αντωνοπούλου επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες στους κατοίκους της περιοχής, αλλά αναδείχθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο, με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία στη Μάνδρα.


Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, στη Δυτική Αττική, «οι μισοί και παραπάνω από τους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι μακροχρόνια άνεργοι. Είναι, κατά κύριο λόγο, άνεργοι μεγάλης ηλικίας και άνεργοι χαμηλών προσόντων.


Δηλαδή, αυτό που ονομάζουμε σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Από την πρώτη στιγμή, στις πολιτικές απασχόλησης που σχεδιάζουμε στο υπουργείο Εργασίας, έχουμε επικεντρώσει σε αυτές τις κατηγορίες των ανέργων που αποδεδειγμένα αδυνατούν να βρουν, στα χρόνια της κρίσης, μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Γι' αυτούς, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας».


Παράλληλα, η κ. Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι πρόταγμα για την κυβέρνηση είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) (ένας εναλλακτικός τρόπος να παράγουμε, να εργαζόμαστε και να καταναλώνουμε, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή τη συλλογικότητα και την ισότιμη σχέση ανάμεσα στους εργαζόμενους).


Μεταξύ άλλων, είπε ότι μία πρωτοβουλία η οποία ετοιμάζεται, κατά πάσα πιθανότητα, για τον Φεβρουάριο, έχει να κάνει με τη μεταβίβαση κλειστών πτωχευμένων επιχειρήσεων σε εργαζόμενους.


Αναφερόμενη στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, «έχουμε βιώσει μία τεράστια παραπληροφόρηση».


Καταγγελίες Βασιλειάδη για αθλητικά έργα


Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος ανέφερε ότι, στα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα αθλητικά έργα κατανέμονταν ανάλγοα με το πόσο κοντά ήταν στην κυβέρνηση ο τοπικός βουλευτής ή πολιτευτής.


Ο κ. Βασιλειάδης πρόσθεσε ότι είχε παρατηρηθεί και ανισοκατανομή και στα κονδύλια προς την αθλητική κοινωνία.


Κοιτώντας όμως το από εδώ και πέρα, ο Γ. Βασιλειάδης έθεσε την πρόκληση για αθλητικά γεγονότα, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας-Ελευσίνα 2021.


Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής


Ο Κώστας Γαβρόγλου, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο, μίλησε για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σημειώνοντας «Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ιδρύεται από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ. Είναι ένα νέο ίδρυμα και το περιεχόμενό του δεν είναι η απλή συνύπαρξη των δύο ΤΕΙ. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά σε αυτό κι αύριο θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δ. Αττικής. Θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και το μηχανογραφικό του Σεπτεμβρίου θα έχει τη νέα δομή».


«Η δική μας πρωτοβουλία έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Το πρώτο είναι ότι αναγνωρίζει την εξαιρετική ποιότητα των δύο ΤΕΙ, που επί δεκαετίες παίχτηκαν απίστευτα πολιτικά παιχνίδια πίσω από την πλάτη των ΤΕΙ. Οι εκπαιδευτικοί σε αυτά τα δύο ΤΕΙ κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα ακαδημαϊκό τμήμα εξαιρετικό και σε ορισμένες αρμοδιότητες πρωτοποριακό στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε αυτή την ποιότητα και αναγνωρίζουμε την ανάγκη της Δυτικής Αττικής να έχει ένα αναβαθμισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.


Όσον αφορά στη συγχώνευση των ΤΕΙ ο κ. Γαβρόγλου τόνισε τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, νέων πεδίων.


Πηγή: efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X