Καζάνι που βράζει η Βουλγαρία

Για πέμπτη συνεχή ημέρα, χθες, χιλιάδες Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του υπουργικού συμβουλίου, στη Σόφια, απαιτώντας από τον Πλάμεν Ορεσάρσκι και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας “Novinite”.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα “Σεγκά” (Sega) της Σόφιας, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ο αριθμός των διαδηλωτών έπεσε στους περίπου 7000.

Με συνθήματα, όπως “μαφία”, και με βουλγαρικές σημαίες ανά χείρας, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν για ακόμη μια ημέρα τους δρόμους της βουλγαρικής πρωτεύουσας, με την αστυνομία να συλλαμβάνει εννέα άτομα υπό το φόβο πρόκλησης βίαιων επεισοδίων.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Βουλγαρία που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για μια ακόμη φορά με αφορμή τον διορισμό Πέεφσκι, καθώς θέλουν να μπει τέλος και να αλλάξει το διεφθαρμένο μοντέλο πολιτικής που, όπως υποστηρίζουν, ακολουθείται στη χώρα.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα στη Σόφια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.

Ανακάλεσε το κοινοβούλιο

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ανακάλεσε, με ομόφωνη απόφασή του, σήμερα, τον διορισμό του Ντέλιαν Πέεφσκι στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS) της χώρας.

Η ανάκληση του διορισμού του 32χρονου μεγιστάνα των ΜΜΕ και βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών προτάθηκε τόσο από το ίδιο το κόμμα του όσο και από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε ημερών στη Σόφια και άλλες βουλγαρικές πόλεις.

Από την ψηφοφορία απείχε το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, όπως είχε ήδη προαποφασιστεί από χθες.

Την περασμένη Παρασκευή, η βουλγαρική βουλή είχε αποφασίσει να θέσει τον Ντέλιαν Πέεφσκι επικεφαλής της DANS, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από πολίτες που κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους, ζητώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τρεις εβδομάδες πριν.

Αβέβαιο, ωστόσο, παραμένει αν ο κ. Πέεφσκι θα μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του ως βουλευτής και, σύμφωνα με τον ηγέτη του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, το ζήτημα θα τεθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Στο μεταξύ, ο κ. Πέεφσκι δεν θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και δεν θα λαμβάνει τη βουλευτική αποζημίωση.

Σχετικά άρθρα