Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Κύστη στις ωοθήκες: Πόσο επικίνδυνη ειναι;
Κύστη στις ωοθήκες: Πόσο επικίνδυνη ειναι;  thumbnail

Κύστη στις ωοθήκες: Πόσο επικίνδυνη ειναι;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα είναι η κύστη στις ωοθήκες που μπορεί να εμφαιστεί ανά πάσα στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδκοί συμφωνούν, ότι ενώ συνήθως δεν σου προκαλεί πόνο, μπορεί ωστόσο να γίνει επικίνδυνη για την υγεία σου.


Καλό θα είναι, εφόσον σου προκύψει ένα τέτοιο θέμα, να υπάρχει παρακολούθηση από τον γυναικολόγο σου, ο οποίος και θα σε κατατοπίσει αρμοδίως.


Παρακάτω, μπορείςνα διαβάσεις ποιους τρόπους συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της κύστης στην ωοθήκη


 


1. Εξαφανίζεται από μόνη της


Η πιο κοινή μορφή κύστης των ωοθηκών είναι η λειτουργική κύστη. Αποτελείται από τα ωοθυλάκια ή το ωχρό σωμάτιο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Στην περίπτωση αυτή, οι ωοθήκες αρχίζουν να λιπώνουν και να πληγώνουν.
Ο κανόνας είναι απλός στην συγκεκριμένη περίπτωση: Μην παρεμβαίνετε. Τις περισσότερες φορές, τρεις κύκλοι εμμηνόρροιας είναι αρκετοί για να δείτε αυτό το είδος της κύστης να εξαφανίζεται.
Απαιτείται πάντως τακτική παρακολούθηση, χρησιμοποιώντας υπερήχους, που δείχνουν εάν εξελίσσεται η σκληρότητα.
Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικό χάπι ή φορούν διουρητικά δεν χρειάζεται να αλλάξουν τη μέθοδο τους. Παρομοίως, οι γυναίκες στην ταμοξιφαίνη – ένας αντιορμονικός παράγοντας που υποδεικνύεται για καρκίνο του μαστού – δεν υποβάλλονται σε καμία αλλαγή στη θεραπεία.


2. Ανακούφιση του πόνου


Τις περισσότερες φορές, η κύστη των ωοθηκών δεν προκαλεί συμπτώματα. Αλλά αυτά μπορούν να εκδηλωθούν, συνήθως με τη μορφή τοπικού πόνου ή διαταραγμένων κανόνων. Στη συνέχεια συνταγογραφείται συμπτωματική θεραπεία, με αναλγητικά ανάλογα με την ένταση του πόνου. Στόχος είναι να ανακουφιστεί η ασθενής από τον πόνο αυτό.3. Αντισυλληπτικά χάπια


Λόγω του ότι η αιτία τους είναι ορμονική, οι κύστες στην ωοθήκη μπορούν να προληφθούν. Πώς γίνεται αυτό; Με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η από το στόμα λήψη τους μπορει να αποτρέψει τον σχηματισμό των κυστών και η συγκεκριμένη θεραπεία συνιστάται σε περίπτωση που η ασθενής πάσχει από ενδομητρίωση.
Πάντως, επειδή προς το παρόν δεν έχει αποδειχθει πλήρως η αποτελεσματικότητά της η θεραπεία με αντισυλληπτικά δεν προτιμάται.4. Χειρουργική αφαίρεση


Γενικά, η επιλογή της αφαίρεσης δια της χειρουργικής μεθόδου είναι από τις έσχατες λύσεις και οι ειδικοί καταλήγουν σε αυτή όταν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης, οι γιατροί προτιμούν τη συντηρητική χειρουργική, δηλαδή αφαιρούν την κύστη κρατώντας τον ιστό των ωοθηκών. Μια «στρατηγική» που διατηρεί τη γονιμότητα του ασθενούς. Στο ίδιο πνεύμα, οι χειρουργοί τείνουν να απομακρύνουν τις ωοθήκες από τις γυναίκες της εμμηνόπαυσης.


Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.e-sante.fr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X