Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Μπορεί ο αυνανισμός να μου προκαλέσει γυναικολογικό πρόβλημα;
Μπορεί ο αυνανισμός να μου προκαλέσει γυναικολογικό πρόβλημα; thumbnail

Η 17χρονη Σούλα, αναγνώστρια του boro.gr,

Μπορεί ο αυνανισμός να μου προκαλέσει γυναικολογικό πρόβλημα;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός ΓυναικολόγοςΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Είμαι σχεδόν 17 και όπως όλοι, φαντάζομαι, στην ηλικία μου, αυνανίζομαι. Όχι συχνά. Το θέμα είναι ότι μετά τον αυνανισμό νιώθω μια δυσφορία στον κόλπο και μερικές φορές κάτι σαν κάψιμο στο εσωτερικό των χειλιών. Αυτό μπορεί να διαρκέσει την υπόλοιπη ημέρα. Μερικές φορές είναι πιο ήπιο, άλλες πιο έντονο. Η αίσθηση είναι υποφερτή, αλλά ενοχλητική. Να τονίσω ότι δεν αυνανίζομαι με το φυσιολογικό τρόπο. Δεν αγγίζω τίποτα απλά με το κούνημα της λεκάνης σε κάποια επιφάνεια. Το λέω σε περίπτωση που παίζει ρόλο. Συγγνώμη αν έγινα κουραστική και ευχαριστώ για την προσοχή σας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο αυνανισμός είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία σεξουαλικότητας και δεν δημιουργεί κανένα οργανικό πρόβλημα. Όμως, αν ο τρόπος του αυνανισμού είναι τέτοιος ώστε να προκαλεί ιδιαίτερη τριβή έως και μικροτραυματισμό των γεννητικών οργάνων, πρέπει να αποφεύγεται και να μετασχηματιστεί. Κάποιες φορές, η αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης μπορεί να αμβλύνει προσωρινά την αίσθηση του πόνου κατά τη διάρκεια του αυνανισμού.
Ο πόνος μπορεί να εκδηλώνεται με ενόχληση μετά το τέλος του αυνανισμού. Επίσης, αν υπάρχει κάποια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, η τριβή κατά τη διάρκεια του αυνανισμού μπορεί να πυροδοτήσει και να επιτείνει την ενόχληση. Καλό είναι να κάνετε μια εξέταση και συζήτηση από κοντά, με ένα γυναικολόγο εφήβων και να δείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X