Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Ο κύκλος μου είναι άστατος, αλλά έχω μεγάλη καθυστέρηση. Μπορεί να είμαι έγκυος;
Ο κύκλος μου είναι άστατος, αλλά έχω μεγάλη καθυστέρηση. Μπορεί να είμαι έγκυος; thumbnail

Η 24χρονη Ελπινίκη, αναγνώστρια του boro.gr,

Ο κύκλος μου είναι άστατος, αλλά έχω μεγάλη καθυστέρηση. Μπορεί να είμαι έγκυος;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός ΓυναικολόγοςΕΡΩΤΗΣΗ: ‘Εχω καθυστέρηση εδώ και 19 μέρες. Έκανα τεστ εγκυμοσύνης, στις 9 μέρες καθυστέρησης, όμως μου βγήκε αρνητικό. Ο κύκλος μου δεν είναι γενικά σταθερός και είχα πάντα μια εβδομάδα καθυστέρηση, αλλά αυτό ήταν το ανώτερο. Μετά μου ερχόταν κανονικά. Πρώτη φορά έχω τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα τεστ κύησης έχουν μια αρκετά καλή ευαισθησία στη διάγνωση μιας εγκυμοσύνης αλλά καθώς υπάρχει πιθανότητα λάθους, καλό είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος για μέτρηση χοριακής γοναδοτροπίνης.
Αυτός είναι ο τρόπος που θα σας δώσει μια οριστική και απόλυτα αξιόπιστη απάντηση για το αν υπάρχει εγκυμοσύνη ή όχι.
Μπορείτε να δείτε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ εγκυμοσύνης στο παρακάτω link: http://www.healthylady.gr/bloggynaikologou/124-test-egkymosynis
Όμως, πρέπει να θυμάστε ότι καθυστέρηση στην περίοδο δεν εμφανίζεται μόνο σε περίπτωση εγκυμοσύνης αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε ορμονική διαταραχή, σε κύστη στην ωοθήκη, και άλλα.
Για τη διερεύνηση τέτοιων καταστάσεων πρέπει να προγραμματίσετε μια γυναικολογική εξέταση. Η διερεύνηση πρέπει να γίνεται χωρίς καθυστέρηση, αλλά συνάμα και χωρίς άγχος. Ο γυναικολόγος με εμπειρία σε τέτοια θέματα θα σας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές και τη λύση.


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X