Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Βόμβα" 115 εκατ. ευρώ στα θεμέλια της ΔΕΠΑ έχει βάλει ο Λαυρεντιάδης
"Βόμβα" 115 εκατ. ευρώ στα θεμέλια της ΔΕΠΑ έχει βάλει ο Λαυρεντιάδης thumbnail

"Βόμβα" 115 εκατ. ευρώ στα θεμέλια της ΔΕΠΑ έχει βάλει ο Λαυρεντιάδης

Ο Λαυρεντιάδης έκρυψε 115 εκατ. ευρώ και οι πιστωτές του τα ψάχνουν, αλλά δεν τα βρίσκουν! Αυτό είναι το ποσό που ζητά η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και προχώρησε σε μήνυση με βαριές κατηγορίες κατά του επιχειρηματία. Τον καταγγέλλει για απίστευτες μεθοδεύσεις στην υπόθεση της μεταβίβασης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων!


«Μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΔΕΠΑ έχει βάλει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχή Αερίου (ΔΕΠΑ), στην οποία η εταιρία λιπασμάτων ELFE SA, συμφερόντων του, χρωστά 115 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που υπερβαίνει το 10% του κύκλου εργασιών της ΔΕΠΑ και αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των οφειλών ολόκληρης της αγοράς προς την επιχείρηση! Η ΔΕΠΑ κατέθεσε λίγο πριν από τις γιορτές μήνυση στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς, ζητώντας τα χρωστούμενα και ήδη ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη κληθεί μάρτυρες να καταθέσουν. Τα αδικήματα που διερευνάται αν τελέστηκαν είναι μεταξύ άλλων: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Realnews.


Όπως είχε γίνει προσφάτως γνωστό από δικαστικές πηγές, η μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Λαυρεντιάδη, 11 ακόμη φυσικών προσώπων, καθώς και κατά παντός αλλού υπευθύνου ενεχομένου ως αυτουργού, συναυτουργού, ηθικού αυτουργού ή συνεργού στα εγκλήματα της απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατατέθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.


Είχε προηγηθεί συνεδρίαση στις Αρχές Δεκεμβρίου, του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ, της οποίας οι μέτοχοι (ΕΛΠΕ με 35%, και ΤΑΙΠΕΔ με 65%) έδωσαν εντολή στη νέα διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, παράλληλα με τη διεκδίκηση των οφειλών της Εταιρείας Λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ.


Τονίζεται ότι εδώ και πολλούς μήνες, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2017, το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ είχαν ζητήσει από τη ΔΕΠΑ να επιβάλει αυστηρότερους όρους στην προπληρωμή της κατανάλωσης αερίου από την λιπασματοβιομηχανία, η οποία γινόταν με μεταχρονολογημένες επιταγές.


Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι «από τη μήνυση προκύπτει πως το 2010 που η κρατική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΛΦ) μεταβιβάστηκε στην ELFE SA Ο Λ. Λαυρεντιάδης, με απίστευτες μεθοδεύσεις χρησιμοποιοόντας εταιρίες φαντάσματα και αχυρανθρώπους, απογύμνωσε την εταιρία από κάθε έσοδο και περουσιακό στοιχείο, προκειμένου οι πιστωτές του να μην βρίσκουν ούτε ευρώ να του πάρουν.


Τα έσοδα, βέβαια της λιπασματοβιομηχανίας, που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως αναφέρεται στη μήνυση, καταλήγουν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές προφανώς στην τσέπη του».


Μετά από πολλές έρευνες, αποκαλύπτεται ότι το συνολικό χρέος προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές του «μεγαλοεπιχειρηματία», ο οποίος έχει ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη, με πιο σοβαρό αυτό που αφορά τα επισφαλή δάνεια της άλλοτε τράπεζας συμφερόντων του Proton Bank, αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ! Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει ακάθεκτος, τονίζει η Realnews.


Εντύπωση προκαλούν οι ψεύτικες υποσχέσεις του επιχειρηματία να αναλάβει την επιχείρηση, όπου τώρα αντιμετωπίζει ένα βουνό από χρέη. Όταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη, το χρέος της έφτανε στα 59 εκατ. ευρώ και είχε την προοπτική ότι, με την είσοδο του νέου «επενδυτή», θα σταθεροποιείτο, θα απομειωνόταν και σταδιακά θα εκμηδενιζόταν, περιορισμένο μόνος στις τρέχουσες συναλλαγές. Ωστόσο, οι εν λόγω εκτιμήσεις διαψεύστηκαν στην πορεία.


Αίσθηση, προκαλούν τα νούμερα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς στις 15/12/2017 η οφειλή της ELFE προς την ΔΕΠΑ ήταν 114.840.807 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 14.716.040 ευρώ ήταν σε μεταχρονολογημένες επιταγές που είχε δώσει στην εταιρεία!


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΠΑ, της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Θεόδωρος Κιτσάκος.


Τόσο οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδίδουν στον κ. Κιτσάκο αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη των ενδεδειγμένων ενεργειών για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας και ατελέσφορες διαπραγματεύσεις για συμψηφισμό του χρέους με δεσμευμένα ακίνητα της ΕLFE.


Μάλιστα, από το 2015 μέχρι σήμερα η ELFE εμφανίζεται να έχει μεταβιβάσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε τρίτες εταιρείες, και ενώ τα ακίνητα της εταιρείας είχαν ήδη δεσμευθεί από το 2014 με απόφαση της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητές, επί προέδρίας Νικολούδη.


Τον «μίτο» της υπόθεσης ακολουθεί και η Οικονομική Αστυνομία από τον Απρίλιο, όταν στελέχη της είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στα γραφεία της ΔΕΠΑ και κατά τη διάρκεια του ελέγχου έκαναν «φύλλο και φτερό» τα βιβλία της. Επίσης, εξέτασαν στελέχη της εταιρείας και ζήτησαν στοιχεία από φακέλους και υπολογιστές, σχετικά με τις οφειλές της βιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ καθώς και για τυχόν εμπορικές σχέσεις της τελευταίας με τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΚΡΟΛΙΠ και PFIC.


Και οι δύο εταιρείες, εμφανίζονταν ως διάδοχα σχήματα της ELFE, έχοντας την ίδια ακριβώς δραστηριότητα, λειτουργώντας στον ίδιο χώρο και απασχολώντας το ίδιο προσωπικό.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την Οικονομική Αστυνομία, έρευνα για την υπόθεση συνεχίζει να διεξάγει και η Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητές, η οποία τον προηγούμενο Μάϊο με έγγραφα των Προέδρων της, Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ. Παντελή και κατόπιν της κυρίας Ζαίρη, είχε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τη ΔΕΠΑ σχετικά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και συνδεδεμένων με την ELFE, που παραδίδονται στη ΔΕΠΑ για την κατανάλωση αερίου.


Πηγή: kontranews.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X