Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Το μεγάλο "κόλπο" του Λαυρεντιάδη με τα 115 εκατ. ευρώ της ΔΕΠΑ
Το μεγάλο "κόλπο" του Λαυρεντιάδη με τα 115 εκατ. ευρώ της ΔΕΠΑ thumbnail

Το μεγάλο "κόλπο" του Λαυρεντιάδη με τα 115 εκατ. ευρώ της ΔΕΠΑ

Τα λεφτά της ΔΕΠΑ, έγιναν καπνός! Πού έκρυψε τα 115 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, για να μην τα βρουν οι Αρχές! Εισαγγελείς, ΣΔΟΕ και Οικονομική αστυνομία ψάχνουν τον κρυμμένο θησαυρό!


Μήνυση με βαριές κατηγορίες κατά του επιχειρηματία από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου, η οποία τον καταγγέλλει για απίστευτες μεθοδεύσεις στην υπόθεση της μεταβίβασης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και ζητάει το αστρονομικό ποσό των 115 εκατ. ευρώ για απλήρωτους λογαριασμούς αερίου!


Μία ιστορία που κρατάει χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής οι έρευνες των αρχών, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τη διαδρομή του χρήματος, το οποίο θεωρείται ότι φυγάδευσε στο εξωτερικό ο επιχειρηματίας. Η ΔΕΠΑ λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς, ζητώντας τα χρωστούμενα και ήδη ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη κληθεί μάρτυρες να καταθέσουν. Τα αδικήματα που διερευνάται αν τελέστηκαν είναι μεταξύ άλλων: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη.


Σύμφωνα με δημοσίευμά της Realnews, «μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΔΕΠΑ έχει βάλει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχή Αερίου (ΔΕΠΑ), στην οποία η εταιρία λιπασμάτων ELFE SA, συμφερόντων του, χρωστά 115 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που υπερβαίνει το 10% του κύκλου εργασιών της ΔΕΠΑ και αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των οφειλών ολόκληρης της αγοράς προς την επιχείρηση!».


Όπως είχε γίνει προσφάτως γνωστό από δικαστικές πηγές, η μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Λαυρεντιάδη, 11 ακόμη φυσικών προσώπων, καθώς και κατά παντός αλλού υπευθύνου ενεχομένου ως αυτουργού, συναυτουργού, ηθικού αυτουργού ή συνεργού στα εγκλήματα της απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατατέθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.


Είχε προηγηθεί συνεδρίαση στις Αρχές Δεκεμβρίου, του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ, της οποίας οι μέτοχοι (ΕΛΠΕ με 35%, και ΤΑΙΠΕΔ με 65%) έδωσαν εντολή στη νέα διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, παράλληλα με τη διεκδίκηση των οφειλών της Εταιρείας Λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ.


Τονίζεται ότι εδώ και πολλούς μήνες, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2017, το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ είχαν ζητήσει από τη ΔΕΠΑ να επιβάλει αυστηρότερους όρους στην προπληρωμή της κατανάλωσης αερίου από την λιπασματοβιομηχανία, η οποία γινόταν με μεταχρονολογημένες επιταγές.


Από τη μήνυση προκύπτει πως το 2010 που η κρατική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΛΦ) μεταβιβάστηκε στην ELFE SA Ο Λ. Λαυρεντιάδης, με απίστευτες μεθοδεύσεις χρησιμοποιοόντας εταιρίες φαντάσματα και αχυρανθρώπους, απογύμνωσε την εταιρία από κάθε έσοδο και περουσιακό στοιχείο, προκειμένου οι πιστωτές του να μην βρίσκουν ούτε ευρώ να του πάρουν.


Τα έσοδα, βέβαια της λιπασματοβιομηχανίας, που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως αναφέρεται στη μήνυση, καταλήγουν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές προφανώς στην τσέπη του.


Όπως αποκαλύπτεται, το συνολικό χρέος προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές του «μεγαλοεπιχειρηματία», ο οποίος έχει ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη, με πιο σοβαρό αυτό που αφορά τα επισφαλή δάνεια της άλλοτε τράπεζας συμφερόντων του Proton Bank, αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ! Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει ακάθεκτος…


Εντύπωση προκαλούν οι ψεύτικες υποσχέσεις του επιχειρηματία να αναλάβει την επιχείρηση, όπου τώρα αντιμετωπίζει ένα βουνό από χρέη.


Όταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη, το χρέος της έφτανε στα 59 εκατ. ευρώ και είχε την προοπτική ότι, με την είσοδο του νέου «επενδυτή», θα σταθεροποιείτο, θα απομειωνόταν και σταδιακά θα εκμηδενιζόταν, περιορισμένο μόνος στις τρέχουσες συναλλαγές. Ωστόσο, οι εν λόγω εκτιμήσεις διαψεύστηκαν στην πορεία.


Στις 15/12/2017 η οφειλή της ELFE προς την ΔΕΠΑ ήταν 114.840.807 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 14.716.040 ευρώ ήταν σε μεταχρονολογημένες επιταγές που είχε δώσει στην εταιρεία.


Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται δύο εβδομάδες μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΠΑ, της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Θεόδωρος Κιτσάκος. Τόσο οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ αποδίδουν στον κ. Κιτσάκο αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη των ενδεδειγμενων ενεργειών για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας και ατελέσφορες διαπραγματεύσεις για συμψηφισμό του χρέους με δεσμευμένα ακίνητα της ΕLFE.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι από το 2015 μέχρι σήμερα η ELFE εμφανίζεται να έχει μεταβιβάσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε τρίτες εταιρείες, και ενώ τα ακίνητα της εταιρείας είχαν ήδη δεσμευθεί από το 2014 με απόφαση της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητές, επί προέδρίας Π. Νικολούδη.


Μία υπόθεση που έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και από την Οικονομική Αστυνομία. Όπως έχει γίνει γνωστό, τον περασμένο Απρίλιο στελέχη της είχαν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της ΔΕΠΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου εξέτασαν στελέχη της εταιρείας και ζήτησαν στοιχεία από φακέλους και υπολογιστές, σχετικά με τις οφειλές της λιπασματοβιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ καθώς και για τυχόν εμπορικές σχέσεις της τελευταίας με τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΚΡΟΛΙΠ και PFIC. Τόσο η μία όσο και η άλλη εμφανίζονταν ως διάδοχα σχήματα της ELFE, έχοντας την ίδια ακριβώς δραστηριότητα, λειτουργώντας στον ίδιο χώρο και απασχολώντας το ίδιο προσωπικό.


Παράλληλα με την Οικονομική Αστυνομία, έρευνα για την υπόθεση συνεχίζει να διεξάγει και η Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητές, η οποία τον προηγούμενο Μαίο με έγγραφα των Προέδρων της, Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κου Παντελή και κατόπιν της κας Ζαίρη, είχε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση απο τη ΔΕΠΑ σχετικα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και συνδεδεμένων με την ELFE, που παραδίδονται στη ΔΕΠΑ για την κατανάλωση αερίου.


Εταιρίες φαντάσματα και αχυράνθρωποι του Λαυρεντιάδη, απογύμνωσαν την Βιομηχανία Λιπασμάτων από κάθε περιουσιακό στοιχείο, ώστε οι πιστωτές του να μην βρίσκουν ούτε ευρώ! Πού φυγάδεψε την λεία για να μην πέσει στα χέρια των Αρχών!


«Οι εν λόγω εταιρείες- προπετάσματα… έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι: α) συστάθηκαν πρόσφατα με αποκλειστικό σκοπό να ενταχθούν αμέσως στο εταιρικό σχήμα εξαπάτησης και οικονομικής εγκληματικότητας της ELFE SA, β) έχουν το ελάχιστο νόμιμο μετοχικό κεφάλαιο (μέγιστο τα 25.000 ευρώ), γ) δεν είχαν καμία παραγωγική ή εν γένει οικονομική δραστηριότητα πριν από την εμπλοκή τους στη λιπασματοβιομηχανία…»,


Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης συγκαταλέγονται και οι φερόμενοι ως μέτοχοι των εταιριών που στην πλειονότητά τους δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον τομέα παραγωγής λιπασμάτων.


Χαρακτηριστικά, αναφέρουν την «οικογένεια Κωνσταντινίδη, η οποία φέρεται να σχετίζεται με επισκευές αυτοκινήτων στην Κύπρο και πλέον διοικεί τη βιομηχανία ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ, καθώς και την οικογένεια του Πέτρου Πέτρου, ο οποίος ήταν δημοτικός εργάτης στη Λευκωσία και ανέλαβε να εκπροσωπεί τρεις εταιρείες την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, την CENTROFARO SERVICES LTD και εσχάτως την BFS ΑΒΕΕ».


 


Πηγή: kontranews.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X